• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS dobila Zakon o popisu stanovništva

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS.

 RS dobila Zakon o popisu stanovništva Izvor: MONDO

Za zakon je glasalo 66 poslanika, 7 je bilo protiv, a nijedan uzdržan.

Ministar finansija Republike Srpske  Aleksandar Džombić rekao je da je ovaj zakon usaglašen sa međunarodnim standardima i da je popis koji je definisan ovim zakonom na bazi preporuka UN i standarda Evrostata čiji cilj je međunarodna uporedivost.

„Zakonom se garantuje da se lica ne moraju izjašnjavati o jezičkoj, nacionalanoj i vjerskoj opredijeljenosti, o čemu će biti uputstvo na popisnom listu, budući da etnokulturna obilježja nisu obavezna, ali se prikupljaju u 29 od 46 evropskih zemalja“, rekao je Džombić poslanicima.

U ime predlagača Džombić je prihvatio je amandman Kluba poslanika SNSD-a da se relevantni podaci iz popisa pohranjuju u statističkom registru stanovništva, što znači da je zakonom predviđeno osnivanje ovog registra.

Šef Kluba poslanika SDS-a Borislav Bojić kritikovao je skupštinsku većinu što donosi zakon koji neće provoditi i podsjetio da je ovaj klub u više navrta najavljivao inicijativu za donošenje zakona o provođenju zakona, što će i sada učiniti.
„Ali da se ne bi stekao pogrešan utisak da smo mi protiv popisa, mi ćemo podržati zakon i nećemo predložiti nijedan amandman“, kazao je Bojić.

On je dodao da je siguran da popisa po ovom zakonu nikada neće biti, ali da će opozicija često podsjećati Vladu i skupštinsku većinu na danas doneseni zakon i pitati dokle se stiglo s njegovim provođenjem.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Šefket Hafizović rekao je da Klub poslanika SDA/SDP BiH ne podržava ovaj zakon podsjećajući da je ovaj klub i na samom početku ove sjednice tražio povlačanje ove tačke dnevnog reda zbog toga što se njome otežava donošenje zakona na nivou BiH.

„Evrostat ne poznaje parcijalne popise i na ovaj način RS preuzima nadležnosti BiH i krši Ustav, a pored toga ne namjerava provoditi ovaj zakon već njime samo mahati u predizbornoj kampanji“, kazao je Hafizović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE