• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ketrin Ešton sa članovima Predsjedništva BiH

Potpredsjednica Evropske komisije Ketrin Ešton doputovala je u Sarajevo, gdje je razgovarala s članovima Predsjedništva BiH.

 Ketrin Ešton sa članovima Predsjedništva BiH Izvor: MONDO

Ešton je doputovala u Sarajevo pred sutrašnji sastanak "EU-zapadni Balkan", koji se održava u tom gradu.

Ona se sastala sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i članovima tog tijela Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem.

U delegaciji Evropske unije bili su i generalni direktor za spoljnu politiku i političko-vojna pitanja iz Generalnog sekretarijata Savjeta EU Robert Kuper, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko i šef Delegacije EU u BiH Dimitris Korkulas.

Na sastanku je razgovarano o evropskom i NATO putu BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana, partnerskom odnosu sa EU, liberalizaciji viznog režima.

Takođe, razgovarano je o mogućnostima približavanja BiH evropskim standardima, odnosno standardima modernih država.

Eštonova je podsjetila da je preporuka Evropske komisije o liberalizaciji viznog režima za BiH data na usvajanje u Savjetu Evrope.

Ona je istakla da je u BiH došla drugi put "kako bi iskazala svoju čvrstu opredijeljenost za BiH u političkom, ali i ekonomskom smislu, za brži napredak prema Evropskoj uniji".

Založila se za zajedničko rješavanje i sprovođenje preostalih reformi radi napretka u regionalnoj saradnji, izgradnji povjerenja, povećanja zaposlenosti i obezbjeđivanja bolje budućnosti svih građana BiH.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva BiH, Silajdžić je izrazio zadovoljstvo posjetom visoke delegacije EU i zahvalio visokom predstavniku Valentinu Incku za uočeni napredak koji je BiH postigla u proteklom periodu.

Takođe je rekao da se Dejtonski sporazum mora dosljedno primjenjivati i tako uvesti vladavina prava, pravna i ekonomska sigurnost, a time i potpuna bezbjednost svih građana.

Silajdžić je rekao da BiH neopravdano dugo čeka na liberalizaciju viznog režima, te da treba odmah krenuti u ozbiljne reforme i otkloniti blokade u funkcionisanju.

Ocijenio je da je BiH uspostavila dobru saradnju sa susjednim zemljama i članicama Evropske unije.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je da "posjeta visoke predstavice EU Ketrin Ešton govori o odnosu EU prema BiH i zemaljama zapadnog Balkana".

"Bosna i Hercegovina ide nezaustavljivo prema EU, samo je pitanje tempa", rekao je Radmanović i u tom smislu još jednom naglasio neophodnost transformacije Kancelarije Visokog predstavnika (OHR), kao najveće prepreke na evropskom putu BiH.

Ramanović pred sutrašnji sastanak nema velikih očekivanja "tim prije što Predsjedništvo BiH kao najviši organ za vođenje i kreiranje spoljne politike nije konsultovano, a čak ni pozvano da uzme učešća u radu konferencije".

"Takav pristup EU i međunarodne zajednice je kontraproduktivan i doprinosi dubljim podjelama", konstatovao je Radmanović.

Član Predsjedništva Željko Komšić je izrazio zadovoljstvo načinom rada i pristupom Ketrin Ešton proširenju EU.

Komšić je izrazio uvjerenje da će nakon oktobarskih izbora u BiH doći odgovornija vlast koja će znati iskoristiti pozitivnu klimu u regionu i ubrzati proces evroatlantskih integracija.

Članovi Predsjedništva BiH su ukazali na brojne propuste u pripremi i organizaciji ove konferencije, ali su izrazili zajednički stav da će opravdati smisao održavanja,kako zbog BiH, tako i zbog zemalja zapadnog Balkana i EU.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE