• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hadžići: Radioaktivni otpad u blizini naselja

Skladište otpada niske radijacije u policijskom kompleksu u Miševićima u Hadžićima nalazi se na stotinjak metara od gusto naseljenih mjesta.

 Hadžići: Radioaktivni otpad u blizini naselja  Izvor: MONDO

Skladište je blizu  mjesta Miševići i Obrovac u kojima žive većinom izbjeglice iz istočne BiH.

Iako se u izvještaju Međunarodne organizacije za atomsku energiju iz 2003. godine navodi da se radioaktivni otpad u FBiH skladišti u betonskom nadzemnom objektu od 12 kvadratnih metara, da je pod stalnim policijskim nadzorom i da se nalazi u okolini Sarajevskog aerodroma, "Dnevni avaz" saznaje da je skladište ipak u Miševićima.

Betonski objekat u kojem je radioaktivni otpad ustvari nije ništa drugo do obična kuća smještena stotinjak metara od policijskog skladišta i od prvih naseljenih kuća. Objekat stalno čuvaju tri policajca, a jedan od njih je to i potvrdio.

"Ne znam šta je tačno unutra. Ne brinem se mnogo, jer nismo dugo ovdje, a uvijek sa sobom imam i dozimetar. Čak i na samom objektu postoji jedan takav dozimetar, tako da uvijek možemo na vrijeme znati ima li prekomjernog zračenja", rekao je jedan policijski službenik koji je želio da ostane anoniman.

Niko od mještana ne zna šta se nalazi u skladištu, ali kako su rekli odavno znaju da ispod skladišta postoji tunel i sumnjaju da u njemu "ima svašta".

Jedan od mještana je rekao da je bilo priča da je u naselju povećan broj oboljelih od raka, ali još niko nema pouzdane informacije da li je to zaista tačno. Mještanin Avdo Kesmer nije znao šta se nalazi u policijskom skladištu.

"Ako je zaista tamo radioaktivni otpad, mi ćemo organizovati akciju njegovog uklanjanja, jer je ovo gusto naseljeno područje", rekao je ovaj mještanin.     

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE