• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH neće biti "hot spot" za migrante

Autor mondo.ba

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kazao je danas, govoreći o migrantskoj krizi, da se neće dozvoliti da BiH postane „hot spot“, te da u se u tom pogledu „ne gadi ni žica“.

 BiH neće biti "hot spot" za migrante Izvor: Mondo/Goran Sivački
Ilustracija
Izvor: Mondo/Goran Sivački

Kazao je kako je razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars Gunar Vigemarkom, kojem je poručio da neće dozvoliti da se od BiH pravi „hot spot“.

"Ne gadi mi se ni žica, ako neko misli da će praviti hot spot u BiH. U situaciji kada EU nema rješenje, spremni smo da kao tranzitna zemlja poštujemo sve, ali da budemo zemlja u kojoj će se akumulirati migranti, to ne", istakao je Mektić.

Poručio je da je EU pala na ispitu i da ovom rutom preko 80 posto upravlja kriminal i kriminalne grupe.

"Evropa je dozvolila da krijumčari i trgovci ljudima upravljaju ovim procesom", rekao je Mektić.

Dodao je da će predložiti i izmjene zakona kako bi vojska mogla pomoći graničnoj policiji u zaštiti bh. granice

"Fokusirali smo se na dva aspekta, na jačanje granice, te na humanitarni aspekt da migranti imaju adekvatan tretman u skladu sa svim konvencijama i rezolucijama koje smo prihvatili ili ratifikovali", poručio je Mektić.

Naglasio je i da je do sada u BiH ušlo oko 9.000 migranata, a da ih je trenutno oko 3.000 i da se svaki od njih registruje.

"Oni ulaze bez ikakvog dokumenta o identitetu., zato uzimamo biometrijske podatke. Pohranjujemo u našu bazu i onda utvrđujemo identitete. Postoji određen broj osoba koji su bezbjednosno interesantni. Oko 30 takvih osoba smo izvukli iz migrantske krize i trenutno su pod nadzorom u centru u Sarajevu bez mogućnosti da izlaze iz tog centra", rekao je mektić.

On je precizirao da je najveći problem u Unsko-sanskom kantonu, a govoreći u najavljenom centru u Bosanskomi Petrovcu, Mektić je poručio da su dezinformacije da će se centar za migrante praviti u mjestu Medeno Polje.

"Tačno je da se traži prostor u Bosanskom Petrovcu. Ima prostora da se napravi prihvatni centar ali ni blizu naseljenog mjesta i neće se remetiti život lokalne zajednice, i neće reagovati ni Srbi ni Bošnjaci ni bilo ko, ko živi u Bosanskom Petrovcu", podvukao je Mektić.

Kazao je i da nema nesporazuma između njega i ministra Mirka Šarovića, kao i da nije „pobjegao“ sa jučereašnje sjednice Savjeta ministara BiH, nego je imao ranije dogovorene brojne sastanke.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE