• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISIS-ovac iz BiH osumnjičen za stravične zločine!

Autor SRNA

Emir Ćelam, za kojim je Interpol raspisao crvenu potjernicu zbog povezanosti sa terorističkom organizacijom Islamska država, prepoznat je na video-snimku klanja 18 pilota Sirijske vojske objavljenom na internet adresi "Isis stadi grup".

Ovo saznaje agencija Srna od sagovornika koji je blizak obavještajno-bezbjednosnim strukturama.

Agenija navodi da je i u posjedu fotografije Ćelama koja nije objavljena na Interpolovoj potjernici.

"Ćelam je sin Huseina i rođen je 29. juna 1984. godine u Gradišci. Ranije je imao prijavljeno prebivalište u Kozarskoj Dubici, u Ulici vojvode Stepe Stepanovića broj tri, a kasnije u vehabijskoj zajednici Gornja Maoča bb, opština Srebrenik", rekao je Srnin sagovornik.

Sagovornik je naveo da je Ćelam otputovao u Siriju sa Harizom Mešanovićem 22. decembra 2013. godine i da je prepoznat na video-snimku klanja 18 pilota Sirijske vojske objavljenom na internet adresi isisstydygroup.com/?p=2799, koja je ugašena.

Mešanović je rođen 4. januara 1967. godine u Kalesiji. Prebivalište je prijavio u Kalesiji na adresi Petrovice Gornje bb.

Bio je je nastanjen i u Gornjoj Maoči.

Sa Ćelamom je u Siriju otišao preko graničnog prelaza Orašje 22. decebmra 2013. godine, gdje su se pridružili terorističkoj organizaciji "Islamska država".

Kasnije mu se u Siriji pridružila i supruga Suada Mešanović sa sinovima Ademom, Mehom i Omerom koji su avionom iz Sarajeva otputovali 4. septembra 2014. godine.

Do sada su raspisane 22 potjernice za državljanima BiH koje Interpol traži zbog povezanosti s terorizmom i pripadnosti terorističkoj organizaciji "Islamska država".

Prije tri mjeseca objavljen je spisak 76 državljana BiH koji su kao pripadnici terorističkih organizacija poginuli u Siriji i Iraku.

Potjernice su raspisane samo za nekolicinom terorista državljana BiH na stranim ratištima iako ih, prema prošlogodišnjim podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, ima 115.

Prošle godine šestorka koju je Sud BiH osudio za terorizam, dugo je bila u bijegu jer im taj sud nakon izricanja kazni nije odredio mjeru pritvora.

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je 2014. godine objavila da se 350 državljana BiH bori u redovima takozvane "Islamske države".

U izvještaju Evropola "Stanje i trendovi terorizma u EU" za 2017. godinu navedeno je da je više od 800 boraca iz zemalja zapadnog Balkana otputovalo u Siriju da učestvuju u oružanom konfliktu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE