• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saradnja sa Hagom - rutinska i bez problema

Nacionalni savjet za saradnju s Haškim tribunalom zaključio da se saradnja Srbije sa tim sudom u svim oblastima odvija rutinski i bez problema.

 Saradnja sa Hagom - rutinska i bez problema  Izvor: MONDO


Nacionalni savjet za saradnju s Haškim tribunalom zaključio je danas da se saradnja Srbije s tim sudom u svim oblastima koje su u njegovoj nadležnosti odvija rutinski i bez problema, prenosi Tanjug.

Na sjednici je zaključeno da se saradnja odvija rutinski i bez problema "i to kako sa Tužilaštvom Tribunala, tako i sa odbranama okrivljenih", navodi se u saopštenju Nacionalnog savjeta.

Srbija je, kako se ističe, odgovorila na svih 1.886 primljenih zahteva za pomoć Tužilaštva Tribunala za dostavljanja dokumentacije, pristup arhivama državnih organa, oslobađanje svjedoka čuvanja tajne i drugih pitanja iz nadležnosti Nacionalnog savjeta.

"Od ukupno 959 zahtjeva za pomoć odbrana optuženih u potpunosti je odgovoreno na gotovo sve zahtjeve, dok je nekoliko preostalih u postupku realizacije", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je izvršilo 32 uvida u arhive naših državnih organa, dok su predstavnici odbrana okrivljenih to učinili 28 puta, a "nije uskraćen nijedan zahtjev Tužilaštva Tribunala i odbrana okrivljenih da se ostvari uvid u arhive".

Svi svjedoci za koje su Tužilaštvo Tribunala i odbrane optuženih zahtjevali da budu oslobođeni obaveze čuvanja tajne da bi im se omogućilo da daju svoj iskaz u postupcima pred Tribunalom oslobođeni su dužnosti čuvanja tajne.

Odgovoreno je, također, i na sve druge zahtjeve Tribunala koji su se odnosili na pružanje tehničke pomoći.

Nacionalni savjet smatra da su navedeni rezultati ostvareni "između ostalog i zbog toga što je u prethodnom periodu uspostavljeno neophodno međusobno povjerenje i sa Tužilaštvom Tribunala i sa odbranama okrivljenih".

Imajući u vidu sve navedeno, Nacionalni savjet je zaključio da je neophodno održati postojeći nivo saradnje i, zajedno sa ostalim nadležnim državnim organima, "nastaviće da preduzima sve potrebne mjere i aktivnosti kako bi se to ostvarilo".

Saradnja Srbije s Tribunalom je od izuzetnog značaja ne samo zato što predstavlja uslov za nastavak evropskih integracija, već i zato što, zajedno sa suđenjima za ratne zločine pred našim sudovima, doprinosi utvrđivanju istine o zločinima iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije i kažnjavanju odgovornih za te zločine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE