• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biščević: Sastanak EU-Z.Balkan dao podsticaj saradnji

Sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Hido Biščević izjavio je da je sastanak EU-Zapadni Balkan dao važan podsticaj jačanju regionalne saradnje.

 Biščević: Sastanak EU-Z.Balkan dao podsticaj saradnji Izvor: MONDO

"Savjet za regionalnu saradnju (RČ) odlučno podržava političke sastanke, izjave i odluke koje započinju novo doba u odnosima unutar jugoistočne Europe na osnovu povjerenja, dijaloga i tolerancije", rekao je Biščević na sastanku EU-Zapadni Baklan koji je danas održan u Sarajevu.

Biščević je ukazao na činjenicu da je sarajevski sastanak dao važan novi podsticaj jačanju regionalne saradnje i politici proširenja EU za sve zainteresovane zemlje na Zapadnom Balkanu.

"Čvrsto vjerujem da će ova nova prilika stvoriti krug nade i napretka u našem regionu. Obilježavajući danas 10. godišnjicu zagrebačkog sastanka na vrhu, trebalo bi da svi gledamo 10 godina u budućnost i da radimo kako bi naš region bio u punom okrilju Evrope, s novim profilom, zasnovanim na hrabroj viziji povjerenja, suživota i sklada,
oslobođenim od starih stereotipa i sumnji", rekao je on.

Biščević je istakao da je "takva politička perspektiva ključna za nastavak evropskih i evroatlantskih integracija, posebno kada se one posmatraju u svjetlu globalne privredne i finansijske krize i opštih poteškoća s kojima se suočava jugoistočna Evropa".

On je podsjetio i na činjenicu da je sastanak EU-Zapadni Balkan održan u periodu političkog približavanja država opterećenih tragičnim događajima i podjelama u nedavnoj prošlosti.

"Nakon današnjeg događaja i skorog godišnjeg sastanka RČ-a, kao i sastanka šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji će biti održan u Istanbulu 22-23. juna 2010, očekujem da vidim RČ kao ojačanu platformu za saradnju koja stoji na raspolaganju državama regiona za intenzivnije korišćenje u budućnosti", rekao je on.

RČ je naslijedio Pakt za stabilnost jugoistočne Evrope, a glavni njegov zadatak je da podstakne regionalnu saradnju i pomogne evropskim i evroatlantskim integracijama regiona.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE