• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Muslimani i Hrvati naoružani od 1990.

Optuženi lider bosanskih Srba ustvrdi u Hagu da je Foča bila "logistički centar" preko kojeg su bosanski Muslimani dobijali oružje.

 Hag: Muslimani i Hrvati naoružani od 1990. Izvor: MONDO

Radovan Karadžić je citirao izjave prvaka tamošnje Stranke demokratske akcije Halida Čengića. Čengić je, po Karadžićevim riječima, potvrdio da je kontrolisao vod uniformisanih Muslimana, naoružanih automatskim oružjem i minobacačem, još "1. avgusta 1990".

Vještak optužbe i stručnjak za istoriju jugoistočne Evrope, posebno jugoslavije, Robert Donija to nije pobijao, mada je ocijenio da je preterana tvrdnja o "logističkom centru".

Pozivajući se na Čengića, optuženi je predočio i da su prvaci SDA oružje dopremali i preko tajnog aerodroma u Visokom, a svjedok je to prihvatio kao "moguće".

Kao dokaz da se Hrvatska naoružavala, Karadžić je u sudnici pustio tajno snimljeni film na kojem u januaru 1991. tadašnji hrvatski ministar odbrane Martin Špegelj precizira da ima "80.000 kalašnjikova" i govori o tome kako treba ubijati oficire JNA.

Napominjući da "jako voli taj video", Donija je ocijenio da snimak pokazuje kako su se "hrvatske snage odbrane spremale za sukob", ali i kako je Kontraobavještajna služba JNA "bila angažovana na diskreditovanju hrvatskog rukovodstva".

Na Karadžićevu sugestiju da je "to moralo da uznemiri Srbe u BiH", Donija je odgovorio: "Ne nužno, situacija je bila različita, iako je moglo doprinjeti strahu Srba u BiH. U to vrijeme, vi ste u BiH formirali vladu sa Hrvatskom demokratskom zajednicom i SDA".

Donija je, u odgovoru na Karadžićevo pitanje, potvrdio i da je na osnivačkoj konferenciji SDA u Sarajevu, krajem maja 1991, predstavnik HDZ Dalibor Brozović izjavio da će se "Hrvatska braniti na Drini".

Na Karadžićevo pitanje da li je te činjenice uvrstio u svoj izvještaj, vještak je odgovorio negativno, precizirajući da je, na poziv tužilaštva, sačinio izvještaj o djelovanju rukovodstva Srpske demokratske stranke.

Alija Izetbegović osnivač "Madih muslimana"

Pokojni predsjednik SDA Alija Izetbegović bio je jedan od osnivača organizacije "Mladi muslimani" koja je formirana 1939. godine u Sarajevu, potvrdio je danas svjedok tužilaštva istoričar Robert Donija.

On je, međutim, naveo da ta organizacija posle Drugog svjetskog rata nije imala značajnije veze s terorističkom organizacijom iz Egipta "Muslimanska braća", kako to tvrdi bivši predsjednik Republike Srpske Karadžić.

Karadžić je, u više navrata, tvrdio da je organizacija "Muslimanska braća" izvršila više terorističkih napada i atentata, kao i da je tokom rata u BiH bosanske muslimane snabdijevala oružjem i ljudstvom u dogovoru sa Izetbegovićem.

Istoričar Donija, specijalizovan za jugoistočnu Evropu, posebno BiH i bivšu Jugoslaviju u 19. i 20. vijeku, i autor tri studije o BiH, potvrdio je da je muftija jerusalimski El Huseini, rođak Jasera Arafata, bio u poseti BiH tokom Drugog svetskog rata i da je sarađivao sa ustaškim režimom, kao i da je bio u dobrim odnosima s Berlinom, odnosno Adolfom Hitlerom.

"Njegova posjeta uslovila je stvaranje SS divizije od muslimana u BiH i to je opšte poznato", naveo je svedok, ali nije mogao da odgovori na Karadžićevo pitanje da li se družio sa Izetbegovićem.

Karadžić nastavlja unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još osam bosanskih opština, progon nesrpskog stanovništva širom BiH činjenjem zločina i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95. godine.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE