• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK BiH: Sankcije zbog sukoba interesa

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je donijela rješenja o izricanju sankcija Sejadu Zaimoviću i Nedimu Zejćiroviću.

 CIK BiH: Sankcije zbog sukoba interesa Izvor: MONDO

U saopštenju za javnost CIK-a BiH navodi se da je utvrđeno da Sejad Zaimović od 6. novembra 2008. godine do danas obavlja funkciju poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, a istovremeno obavlja i funkciju člana Skupštine, a njegov bliski srodnik, odnosno kćerka obavlja funkciju ovlaštenog lica privatnog preduzeća TD "Nova trgovina - S" Kakanj.

CIK je utvrdio da je privatno preduzeće TD "Nova trgovina - S" u 2008. godini sklapalo ugovore u vrijednosti većoj od 5.000 KM godišnje, sa organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, čime je Zaimović izvršio povredu odredaba Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH. Zaimoviću je CIK na osnovu zakonskih propisa izrekao sankciju nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja odnosno od 31. decembra 2008. godine i novčanu kaznu u iznosu 1.000 KM.

Za Nedima Zejćirevića CIK BiH utvrdio je da od 28. novembra 2008. godine do danas obavlja funkciju odbornika u Skupštini opštine Čelić, dok istovremeno njegovi otac i majka obavljaju funkciju ovlaštenih lica u privatnom preduzeća "Zejćirović" Čelić koje je u prošloj godini sklapalo ugovore u vrijednosti većoj od 5.000 KM godišnje, sa organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti.

CIK je utvrdio da je Zejćirević izvršio povredu odredaba Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH i izrekao sankciju nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja odnosno od 31. decembra 2009. godine i novčanu kaznu od 5.000 KM.

Na današnjoj sjednici CIK-a donesena je i Odluka o dopuni Odluke o visini naknade za rad članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u BiH, kojom su otklonjene nejasnoće oko definisanja paušala. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE