• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Nezakonito potrošili oko 20 miliona KM

Nekoliko ministarstava i Vlada Federacije BiH potrošili su prošle godine gotovo 20 miliona KM iz budžeta mimo Zakona o javnim nabavkama.

 FBiH: Nezakonito potrošili oko 20 miliona KM Izvor: MONDO

Kako pišu "Nezavisne novine" od subote, najviše novca iz budžeta, mimo ovog zakona, potrošilo je Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice, koje je bez tendera biralo korisnike nekoliko projekata vrijednih 18,5 miliona KM, a preostali iznos federalna ministarstva prostornog uređenja, rada i socijalne politike, trgovine i Vlada FBiH.

Federalni revizori, pregledajući dokumentaciju o finansijskom poslovanju ministarstava i Vlade FBiH za 2009. godinu, utvrdili su da se skoro niko od njih nije pridržavao Zakona o javnim nabavkama.

Revizori su ustanovili da su predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike FBiH prošle godine mimo Zakona o javnim nabavkama sklopili ugovor vrijedan 164.000 KM sa firmom "KOMP 2000" iz Sarajeva.

Gotovo 300.000 KM zajedno su nezakonito potrošila ministarstva pravde i trgovine, i to za sklapanje ugovora za nabavku i instaliranje računarskog sistema za nadzor i kontrolu prometa naftnim derivatima na benzinskim pumpama u FBiH i za nabavku računarske opreme za ministarstva.

Revizori su konstatovali da je Ministarstvo prostornog uređenja za usluge upoznavanja javnosti sa aktivnostima na izradi nekoliko planskih dokumenata mimo zakona platilo gotovo 90.000 KM.

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH nezakonito je potrošilo više od 16.000 KM za nabavku tehničke opreme. Bez tendera Ministarstvo je potrošilo 5.700 KM za kupovinu fotokopir aparata, 5.600 KM za nabavku računara i 4.700 KM za kupovinu laptopa.

Tokom pregleda finansijskog poslovanja Vlade FBiH revizorima nije predočena dokumentacija koja bi potvrdila da je bio raspisan javni poziv za odabir ponuđača za fotografske usluge koje su koštale 10.206 KM i nabavku cvjetnih aranžmana u vrijednosti od 7.600 KM.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE