• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci potrošili milijarde

U BiH za vrijeme rata i nekoliko godina poslije stiglo oko 40 milijardi dolara, tvrdi Slavko Jovičić

 Bošnjaci potrošili milijarde Izvor: MONDO

Na adresu istražne komisije parlamenta BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava iz ratnog perioda, stiglo je na stotine odgovora stranih ambasada i nevladinih organizacija koje su učestvovale u doniranju milionskih iznosa BiH, pišu "Večernje novosti", pozivajući se na izvore u parlamentu BiH.

Prema informacijama ovog lista, o pristiglim odgovorima komisija će raspravljati 15. juna.

Član ove komisije Slavko Jovičić rekao je da su mnoge strane nevladine organizacije, koje su služile za prebacivanje miliona dolara u BiH, danas ugašene, tako da nije moguće utvrditi koliko je tačno novca prebacivano u BiH i kada.

On ističe da informacije, prikupljene do sada, govore da je u BiH za vrijeme rata i nekoliko godina poslije stiglo oko 40 milijardi dolara.

"Sav novac je stizao i završavao u Sarajevu u rukama bošnjačkih političara, od kojih su mnogi i danas u vlasti. Potpuno je jasno da ova sredstva nisu namjenski trošena za ono za šta su bila predviđena. Jer da jesu, u BiH bi se obnovile sve porušene kuće i izgradila nova privredna infrastruktura", navodi Jovičić.

On tvrdi da se komisija u svom radu suočava sa opstrukcijama koje stižu sa svih strana, pa i od međunarodnih organizacija koje su davale novac i koje ne žele da se otkriju ni iznosi, ni primaoci sredstava.

"Predlagao sam u više navrata da ovu istragu preuzmu Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu BiH, ali u parlamentu ova inicijativa nije prihvaćena jer su je blokirali Bošnjaci. Oni samo ponavljaju da se čeka izveštaj komisije koja je formirana prošle godine i prestaje sa radom za tri mjeseca jer idu novi izbori", rekao je Jovičić.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE