• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jadranka Kosor u posjeti Sarajevu

Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Hrvatske Jadranka Kosor boravila je u subotu u Sarajevu.

 Jadranka Kosor u posjeti Sarajevu Izvor: MONDO

Prilikom posjete izjavila je da će njena stranka podržati sva nastojanja političkih stranaka u BiH na jačanju jedinstvene BiH sa tri konstitutivna naroda i sa istim pravima za sve građane.

Kosorova je rekla da je sa predsjednicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i HDZ 1990 Božom Ljubićem razgovarala o predstojećim izborima u BiH i tome kako Hrvatska i HDZ gledaju na to, dodajući da je njena uloga da pomaže i sugeriše, a ne da nameće svoje stavove i mišljenja.

Komentarišići kritike pojedinih hrvatskih stranaka iz BiH, koje su osudile dogovor HDZ-a i SDP-a o ustavnim promjenama u Hrvatskoj, kojim je predviđeno da hrvatski državljani izvan Hrvatske biraju tri poslanika u Saboru, Kosorova je rekla da je taj dogovor važan, jer je njime riješeno pitanje koje je bilo stvar političkog "prepucavanja" stranaka u Hrvatskoj.

Čović je nakon sastanka istakao da je saradnja sa HDZ-om Hrvatske za poželiti, dodavši i da će njegovoj stranci optužbe da se previše naslanja na SNSD i Milorada Dodika samo podići rejting.

"Danas ne postoji stranka u BiH sa kojom HDZ BiH ne želi imati partnerski i korektan odnos, i tako je to i sa SNSD-om, SDP-om BiH, Strankom za BiH. Sa /liderom SDA Sulejmanom/ Tihićem imam ručak u utorak, kao i sa hrvatskim strankama", rekao je Čović i dodao da je predizborna kampanja krenula na jedan čudan način.



On je poručio da, ukoliko Hrvati žele biti u vlasti, a to HDZ BiH želi, onda se moraju imati partnere među srpskim i bošnjačkim strankama.

"Mi bez Srba i Bošnjaka ne možemo napraviti vlast, a oni bez nas mogu jer im to, nažalost, omogućava Ustav i Izborni zakon", rekao je Čović i dodao da zbog toga HDZ BiH želi da dobije izbore.

On je ocijenio da će HDZ BiH imati tri puta više glasova nego sve druge hrvatske stranke u BiH, dodavši da će kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH biti takvog kvaliteta da može dobiti podršku svake hrvatske stranke.

Lider HDZ 1990 Božo Ljubić rekao je nakon sastanka da je sa Kosorovom dogovoreno da za petnaestak dana bude održan zajednički sastanak HDZ Hrvatske i HDZ 1990, na kojem bi trebalo da budu dogovoreni dalji modaliteti saradnje.

Premijerka Hrvatske je u pratnji predsjednika SDA Sulejmana Tihića poslijepodne obišla Baščaršiju. Tokom šetnje pozdravljala se sa građanima Sarajeva i turistima, a obišla je i Begovu džamiju.

(Srna/MONDO/foto: Sarajevo-x.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE