• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Hirurški konci zaraženi stafilokokom?

Hirurški konci koji su prošle sedmice stigli u Klinički centar u Banjaluci zaraženi su bakterijom stafilokokom, saznaje "EuroBlic".

 Banjaluka: Hirurški konci zaraženi stafilokokom? Izvor: MONDO

Istovremeno, rukovodstvo Kliničkog centra, kako je potvrđeno u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, poslalo je dopis Fondu u kojem su naveli da konci nisu sterilni zbog čega je došlo do učestalih infekcija, posebno na Klinici uho, grlo i nos.

Međutim, još nije poznato kako je dobavljač, koga je izabrao Fond zdravstva, prošao javnu nabavku, a imao je konce zaražene bakterijom stafilokokom.

S obzirom na to da je ova bakterija veoma opasna, može da izazove čak i sepsu, na sreću, rukovodstvo KC na vreme je otkrilo da se radi o nesterilisanim koncima. Rukovodstvo KC, kako tvrdi naš izvor, nakon saznanja da se radi o zaraženim koncima, odmah je sazvalo sastanak i sve zaposlene obavestilo o ovome.

"Pacijenti nisu trpili, jer su zaraženi konci otkriveni na vrijeme",  navodi izvor "EuroBlica" iz KC.
Iz KC, međutim, nije stigao odgovor da li ova ustanova ima rezervne konce i hoće li pacijenti trpiti zbog ovoga.

Kako  je rečeno u ovoj ustanovi, zvaničnu informaciju "EuroBlic" dobiće danas.
Sa druge strane, u FZO RS su potvrdili da su krajem prošle sedmice od rukovodstva KC dobili dopis u kojem je navedeno da hirurški konci ''Darvin'' nisu sterilni.

"Istog dana smo o navodima Kliničkog centra obavestili dobavljača i tražili da se izjasni o ovome. Očekujemo njihov odgovor najkasnije do danas - navode u FZO RS.

Međutim, iz Fonda nam nisu saopštili ime firme od koje je nabavljen konac, samo su rekli da je dobavljač izabran javnom nabavkom i da je, kako kažu, imao svu potrebnu dokumentaciju uključujući i dozvolu za promet ovog sanitetskog materijala.

"Ukoliko se utvrdi da su konci nesterilisani, Fond će u skladu sa zakonom pokrenuti proceduru za raskid ugovora i utvrđivanje eventualne odgovornosti dobavljača",  uvjeravaju u Fondu zdravstva.

Inače, koliki problem može da izazove ova bakterija, najbolje zna Duško P. (38) koji se od 1996. bori protiv ove opake bakterije.

Naime, Duško je za vrijeme operacije aritroteze skočnog zgloba zaražen ovom bakterijom. Zbog nje, rana mu se nikada nije zatvorila jer otežava zarastanje, a dan-danas pije antibiotike. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE