• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekshumacija 13 grobnica u Banjaluci

Na banjalučkom Novom groblju obavljena ekshumacija 13 NN grobnih mjesta radi uzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu i identifikaciju.

 Ekshumacija 13 grobnica u Banjaluci Izvor: MONDO

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milan Bogdanić rekao je novinarima da su ova grobna mjesta locirana na osnovu raspoložive evidencije banjalučkog "Gradskog groblja". Prema tim podacima, u grobnicama su sahranjena lica različitih nacionalnosti.

Prema Bogdanićevim riječima, ta lica su sa raznih lokacija sahranjena na banjalučkom groblju u ratnom periodu. Riječ je o određenom broju lica sa Patologije banjalučkog Kliničkog centra, zatim određenom broju tijela koja su izvađena iz rijeka, kao i razmijenjenim tijelima.

Bogdanić je dodao da će nakon uzimanja koštanog uzorka, posmrtni ostaci ostati pohranjeni na grobnim mjestima do dobijanja nalaza o preliminarnoj identifikaciji tijela, nakon čega će biti izvršena ekshumacija, potom obdukcija i predaja tijela članovima porodica.

Veljko Odalović iz Kancelarija za nestala lica Srbije rekao je da njegovo prisustvo današnjoj ekshumaciji predstavlja nastavak saradnje na regionalnom nivou, gdje članovi vladinih tijela za nestala lica iz ovog regiona dolaze na lokacije za ekshumacije po dobijanju dokumenatacije komisije dotične zemlje u regionu.
Prema njegovim riječima, na takvim ekshumacijama se može doći do podataka o licima sa njihovog spiska traženja.

"Oružani sukobi na prostorima bivše Jugoslavije su imali karakteristiku da su mnoga tijela ekshumirana na teritorijama na kojima se niko nije nadao ni očekivao", rekao je Odalović i dodao da ovoj ekshumaciji prisustvuje i u ulozi monitorniga.

Ivan Grujić iz hrvatskog Povjerenstva za zatočene i nestale naveo je da između Srbije i Hrvatske postoji protokol o saradnji u traženju nestalih koji predviđa monitornig, te da je isti takav sporazum napravljen između Hrvatske i BiH.

"Dakle, radi se o posmatranju ekshumacija i identifikacija nestalih u slučajevima gdje je neka od zemalja potpisnica tih ugovora zainteresovana i taj mehanizma je doni veliki napredak u ovim procesima", istakao je Grujić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE