• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić: Srbi bili za pregovore i mir

Uoči raspada bivše Jugoslavije srpski narod zalagao se za pregovore i miroljubivo rješenje, a "muslimanska strana bila je ta koja se zalagala za rat".

 Karadžić: Srbi bili za pregovore i mir Izvor: MONDO

Ovo je danas pred haškim tribunalom tvrdio nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić.

Karadžić je u prilog tome pročitao dio svog govora u Skupštini BiH 14. i 15. oktobra 1991. godine, za koji je istakao da je "od ogromne važnosti za optužnicu", napominjući da su dijelovi tog govora zapostavljeni.

"Srbi ne prijete ratom, samo obznanjuju da neće prihvatiti odluku koja se donosi preglasavanjem i na njihovu štetu. Dođe li do katastrofe, biće to katastrofa muslimanskog naroda, naročito katastrofa muslimana i Srba, zato što su izmiješani", predočio je Karadžić sudu.

Odgovarajući na pitanje da li je imao u vidu cjelinu ovog govora kada je sastavljao svoje izveštaje za Tužilaštvo, američki istoričar Robert Donja je rekao da zapaža da je Karadžić sa istom strašću govorio i tada i sada i da je govor "sveukupno uzevši bi ostrašćen".

Na pitanje sudija da li je taj govor bio i ratoboran, svjedok je odgovorio: "Samo pred kraj".

U prilog ovim suprotstavljenim tvrdnjama emitovani su snimci Karadžićevih presretnutih razgovora sa drugim srpskim čelnicima iz političkog i javnog života, među kojima je posebno pomenut razgovor sa Gojkom Đogom, u to vrijeme predsednikom Udruženja Srba iz BiH u Beogradu.

Prema Karadžićevim riječima, i taj razgovor je svjedočanstvo da se "oni spremaju za rat, a da smo mi za političko rješenje", dok je Donja ukazivao da je Karadžić propustio da se osvrne na dio razgovora gdje on govori o "apokaliptičnim scenarijima za muslimane".

Donja je izjavio da se Karadžić "često pozivao na volju naroda, a da je pri tome izlagao svoje vlastite stavove". Na Karadžićevo pitanje da li smatra da je on bio "autokrata ili demokrata u Srpskoj demokratskoj stranici", Donja je naglasio da je tu teško odgovoriti sa "ili - ili".

"Mislim da ste se trudili da postanete autokrata u stranci, ali ste naišli na suprotstavljanja. Rešavali ste to konstruktivno i postali moćan rukovodilac stranke", rekao je Donja.

Karadžić je Donju unakrsno ispitivati još sutra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE