• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić:Srbija podržava i BiH i Dejtonski sporazum

Kao garant Dejtonskog sporazuma Srbija podržava i štiti integritet BiH i njegov dva entiteta i na osnovu toga ima specijalne veze sa RS.

 Tadić:Srbija podržava i BiH i Dejtonski sporazum Izvor: MONDO

Ovo je zaključak današnjeg sastanka predsjednika RS Rajka Kuzmanovića i predsjednika Srbije Borisa Tadića.

"Bilo kakvo nametanje odluka unutar BiH od bilo koga sa strane nije prihvatljivo za Srbiju", kazao je Tadić novinarima u Banjaluci, poslije treće sjednice Savjeta za praćenje sporazuma o uspostavljanju specijalnih parlelnih veza Srbije i RS.

Predsjednik Tadić je naglasio da Srbija snažno podržava Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH i Republike Srpske i istakao da Srbija podržava i štiti integritet Bosne i Hercegovine kao i Dejtonski sporazum i ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet bilo koje zemlje članice UN.

Sve promjene političkog karaktera, ukazao je Tadić, ukoliko se dogovore dva entiteta i tri naroda u BiH, prihvatljive su i za Srbiju, rekao je Tadić i dodao da je Srbija okrenuta regionalnoj saradnji i objezbeđivanju stabilnosti.

Predsednik RS Rajko Kuzmanović je rekao da je ova sjednica prevazišla sva očekivanja i da je u njoj učestvovalo 24 učesnika, što su, kako je primjetio, skoro dvije vlade.

Kuzmanović je kazao da je na sjednici ocijenjeno da je dosadašnja saradnja u usponu i da su prioriteti bili ekonomija, obrazovanje, energita, infrastruktura, kultura i zdravstvo.

On je rekao da rukovodstvo RS snažno podržava regionalnu saradnju i da je usmjereno ka evropskom putu balkanskih zemalja.

Sednici veća za praćenje realizacije ovog sporazuma, koja je održana iza zatvorenih vrata, prisustvovali su i premijeri Srbije i RS Mirko Cvetković i Milorad Dodik, kao i više ministara dvije vlade.

Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza Srbije i RS potpisan je 26. septembra 2006. godine u Banjaluci, a Veće za praćenje realizacije ovog sporazuma do sada je zasjedalo dva puta, i to u Banjaluci 6. septembra 2007. godine i u Beogradu 7. novembra 2008. godine.

Cvetković: Srbija će ulagati u Srpsku

Investiraće se u infrastrukturne projekte, energetiku, saobraćaj i trgovinu, izjavio je danas u Banjaluci premijer Srbije Mirko Cvetković.

On je, nakon sjednice, novinarima rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, i sve ono što se unutar te zemlje dogovore dva entiteta i tri naroda.

Premijer RS Milorad Dodik je istakao da je od 2004. do danas Srbija najznačajniji investitor u RS, navodeći da je u tom periodu uloženo 1,7 milijardi konvertibilnih maraka.

On je kao uspješnu ocijenio saradnju RS sa Srbijom, i naveo da je postignut dogovor oko gradnje mosta na Drini u Fakovićima, kao i završetak mosta na Rači, te pruge Višegrad-Užice.

Dodik je dodao i da je postignut dogovor da se u naredna tri mjeseca potpiše Memorandum o saradnji između Ministarstava u Vladi Srbije i Republike Srpske.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE