• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad će optužnica protiv Dudakovića?

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin kaže da ne zna da li će i kada biti optužnice protiv ratnog komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića.

 Kad će optužnica protiv Dudakovića? Izvor: MONDO

Predsjednik Komisije za istraživanje ratnih zločina na području Bihaća i Cazina Rifat Dolić kaže da ne zna koji dokazi još trebaju, kada ih ima više nego dovoljno.

"Istraga još traje, ispituju se mnogobrojni svjedoci, ali u ovom trenutku ne mogu da preciziram kada će i da li će biti podignuta optužnica", rekao je Barašin za "Glas Srpske".

Komentarišući izjave zvaničnika, čak i onih bliskih Tužilaštvu BiH da je istraga protiv Dudakovića već završena, ali da "niko ne smije da podigne optužnicu", Barašin je rekao da "nema tog čovjeka protiv koga se ne može podići optužnica ako postoje čvrsti dokazi".

"Da li imamo čvrstih dokaza protiv Dudakovića u ovom trenutku ne mogu da otkrivam. Kada je riječ o predmetu protiv Dudakovića i drugim predmetima ratnog zločina oni su izuzetno komplikovani i složeni", naglasio je Barašin.

Predsjednik Komisije za istraživanje ratnih zločina na području Bihaća i Cazina Rifat Dolić istakao je da Sud sigurno ima dovoljno dokaza, ali da je u "slučaju Dudaković" riječ o politici.

"Ovdje se radi o političkom ambijentu i volji suda da završi istragu. S obzirom na dokaze koje sud ima, to je sasvim dovoljno za podizanje optužnice", istakao je Dolić.

On smatra da su i Tužilaštvo BiH, a ranije i Haški tribunal opterećeni određenim balansiranjem u količini zločina i broju onih koji će odgovarati za zločine.

"Mislim da je u toj računici i Atif Dudaković, ali smatram da, na osnovu onoga što sam i lično dostavio sudu i onoga što je meni poznato, Dudaković ne može izbjeći da bude procesuiran za ratne zločine", naglasio je Dolić.

Rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica RS Goran Krčmar naveo je da je na teritoriji koja je bila pod kontrolom Petog korpusa Armije RBiH, kojim je komandovao Dudaković, u opštinama Sanski Most, Petrovac, Bosanska Krupa i u regionu prema Mrkonjiću, nestalo 892 Srba.

"Do sada smo pronašli i identifikovali 681 tijelo, za 670 tijela imamo obdukcioni nalaz. Među njima su i civili i vojska", naveo je Krčmar.

Na teritoriji koja je bila pod kontrolom Petog korpusa, dodaje Krčmar, pronađeno je 15 masovnih grobnica. "Ne znam šta više Tužilaštvu BiH treba, ako nije dovoljno 892 nestalih ljudi", istakao je Krčmar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE