• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić: Donija jedno piše drugo zbori

Izjave svjedoka, američkog istoričara, u Hagu veoma različite od onoga što je pisao u svojim knjigama o BiH, kaže bivši predsjednik RS.

 Karadžić: Donija jedno piše drugo zbori Izvor: MONDO

Dosadašnji svjedoci su izbjegavali da budu iskreni i nepristrasni, rekao je Karadžić i kao primjer naveo Doniju, profesora univerziteta u Mičigenu i autora tri studije o BiH, čije se svjedočenje, prema Karadžićevim tvrdnjama, znatno razlikuje od onog što je objavio u svojim knjigama, koje su, kako je primjetio, tačnije i potpunije.

Karadžić je na suđenju tvrdio da su neke institucije BiH, uključujući skupštinu, kršile republičke i savezne zakone i da je to jednom prilikom priznao i sam Alija Izetbegović, ali Donija to nije želio da potvrdi, uz obrazloženje da je riječ o načinu na koji neko tumači zakone.

"Pitanje šta je bilo zakonito, a šta je bilo nezakonito zavisi od toga ko se bavi pitanjem", kazao je Donija, koji je specijalizovan za jugoistočnu Evropu, posebno BiH i bivšu Jugoslaviju, u 19. i 20. vijeku.

Karadžić je naglasio da je srpska strana, prije izbijanja sukoba, vukla isključivo političke poteze, sa čim se Donija nije složio, rekavši da je Srpska demokratska stranka (SDS) od maja 1991. godine naoružavala paravojne grupe i obezbjeđivala podršku JNA.

Prema Karadžićevim riječima, potezi SDS-a bili su iznuđeni potezima druge strane, koja je ranije počela da formira krizne štabove, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova BiH.

Mi se nismo zalagali za podjelu, već za transformaciju BiH po uzoru na švajcarski model, napomenuo je Karadžić.

Bivši lider bosanskih Srba je ponovo zatražio više vremena za ispitivanje svjedoka, a sudsko vijeće je odlučilo da produži današnju sjednicu za 15 minuta i naložilo Karadžiću da sutra završi ispitivanje Donije.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE