• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mektić: Direktor OBA tvrdi da nema prisluškivanja

Autor SRNA

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je o navodima da OBA prisluškuje visoke zvaničnike Srpske i Srbije razgovarao sa direktorom ove agencije Osmanom Mehmedagićem, koji je odbacio ove navode.

 Mektić: Direktor OBA tvrdi da nema prisluškivanja Izvor: Brankica Spasenić/MONDO
Izvor: Brankica Spasenić/MONDO

"Rekao je da nema govora o tome, da su to čisti spinovi, izmišljotine i da to apsolutno ne odgovara istini", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

Kao odgovorne za problem u vezi sa kontrolom nad radom OBA Mektić je imenovao Parlamentarnu skupštinu BiH, navodeći da parlament već godinu, godinu i po dana nije u stanju da imenuje komisiju za nadzor koja prati zakonitost rada ove agencije.

On je dodao da je zadatak te komisije da se uvjeri da li sva lica prema kojima se na bilo koji način primjenjuju posebne mjere prate zakonito i da li se te mjere primjenjuju zakonito.

"Nelogično mi je da parlament kuka nad tom činjenicom, govori da se OBA otela kontroli, nju niko ne kontroliše, a do njih je da sjednu, da se dogovore i imenuju tu komisiju", rekao je Mektić, ocjenjujući nevjerovatnim da je parlament sebi dozvolio da nema takvu komisiju.

On je naveo da predsjedavajući Savjeta ministara nema ekskluzivna ovlaštenja kada je riječ o radu OBA.

"Vučić pokazao Ivaniću naloge za prisluškivanje"

"Ključni organ koji treba da nadzire zakonitost rada OBA je parlamentarna komisija. Ona treba da kaže kad se pojavi neki problem da li je OBA nešto zakonito ili nezakonito uradila", istakao je Mektić i ocijenio da postoji dovoljno zakonskih instrumenata za kontrolu OBA, samo da ih treba ispoštovati i primijeniti.

On kaže da u situaciji kada nema ove parlamentarne komisije zakonitost rada OBA niko ne kontroliše.

"Predsjedništvo i Savjet ministara nemaju nikakvu ingerenciju, predsjedavajući i dva zamjenika Savjeta ministara imaju savjetodavnu ulogu, samo parlament, čija komisija ne postoji, ima nadležnost da kontroliše rad OBA", rekao je Mektić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je pod mjerama OBA BiH posljednjih godinu i po dana i da će uskoro predočiti javnosti operativna dokumenta u kojima se ovoj službi nalaže prisluškivanje rukovodstva Srpske i Srbije.

"To je čisti neprijateljski čin. OBA bi trebalo da odgovara i rukovodstvu Republike Srpske, a nikada nam nisu dostavili nijedan izvještaj", rekao je ranije Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE