• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popoviću i Beari doživotna za genocid

Vujadin Popović i Ljubiša Beara osuđeni su, pred Haškim tribunalom, na doživotnu zatvorsku kaznu, zbog genocida u Srebrenici.

 Popoviću i Beari doživotna za genocid Izvor: MONDO

Tribunal u Hagu osudio je Vujadina Popovića i Ljubišu Beara na doživotnu zatvorsku kaznu, zbog genocida u Srebrenici, a Draga Nikolića na 35 godina zatvora.

Potpukovnik Popović, u kritično vrijeme načelnik za bezbjednost Drinskog korpusa, i pukovnik Beara, koji je istu dužnost obavljao u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, po presudi, imali su "genocidnu namjeru" da unište zarobljene Muslimane kao etničku grupu, koju su sproveli kroz operaciju organizovanog strijeljanja, oko 7.000 zarobljenih.

Tribunal je utvrdio da Drago Nikolić, koji je bio bezbjednosni oficir Zvorničke brigade VRS, nije imao genocidnu namjeru, ali je značajno doprinijeo sprovođenju genocida.

Ljubomir Borovčanin je oslobođen krivice za genocid, ali je, zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u istočnoj Bosni, osuđen na 17 godina zatvora.

Zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, Radivoje Miletić je osuđen na 19 godina zatvora, a Milan Gvero na pet godina.

Vinko Pandurević je osuđen na 13 godina zatvora, ali je oslobođen optužbe za genocid.

U presudi šestorici oficira i jednom pripadniku specijalne policije Vojske Republike Srpske utvrđeno je da su snage bosanskih Srba, pošto su 11. jula zauzele Srebrenicu, na organizovan način sreljale oko 7.000 zarobljenih Muslimana, sa ciljem da ih eliminišu kao etničku grupu.

Izričući presudu, predsjedavajući sudija Karmel Ađijus rekao je da su u julu 1995. poslije pada Srebrenice snage bosanskih Srba sistematski ubile više od 7.000 Muslimana "u jasnoj namjeri da eliminišu svakog zarobljenog muslimanskog muškaraca, što je dokaz genocida".

Kriminalna namjera da se ukloni muslimansko stanovništvo iz Srebrenice i Žepe, po presudi, potekla je iz direktive predsjednika RS Radovana Karadžića iz marta 1995, ali je odluka da se svi zarobljeni Muslimani odvoje od porodica i ubiju donijeta "do jutra 12. jula" 1995, poslije sastanaka komandanta VRS Ratka Mladića s predstavnicima UNPROFOR-a i muslimanskog stanovništva u Bratuncu.

Mladić je, na tim sastancima, poručio Muslimanima da "mogu opstati ili nestati", tražeći da se svi muškarci predaju, naznačio je sudija Ađijus.

Sudija je precizirao da je pretresno vijeće utvrdilo da je do sada identifikovano više od 5.000 žrtava, ali da je uvjereno da će taj broj rasti i da bi mogao dostići 7.827.

Sudsko vijeće: Nečuven zločin po obimu i brutalnosti

Događaji u enklavama Srebrenica i Žepa "nečuveni su po obimu i brutalnosti", ne samo u kontekstu ratova u bivšoj Jugoslaviji, već i u kontekstu ljudske istorije, ocijenilo je sudsko vijeće Tribunala.
Za genocid u Srebrenici, optuženi su: Vujadin Popović, Ljubiše Beare, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin i Vinko Pandurević.

Preostala dvojica oficira VRS, Radivoj Miletić i Milan Gvero, optuženi su za zločine protiv čovječnosti u Srebrenici i Žepi.

Na čelu tog poduhvata, kako se navodi u optužnici, bili su Radovan Karadžić i general Ratko Mladić, a učestvovali su i generali Radislav Krstić i Zdravko Tolimir.

Haški tribunal do sada je, zbog pomaganja genocida u Srebrenici, pravosnažno osudio jedino generala Krstića, tadašnjeg komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske. Krstić kaznu od 35 godina zatvora služi u Velikoj Britaniji.

Suđenje sedmorici oficira počelo je pred Tribunalom sredinom jula 2006, a završeno je u septembru prošle godine.

To je do sada bio najveći postupak pred sudom u Hagu, trajao je 425 dana, a saslušano je 315 svjedoka, od kojih je 182 izvela optužba, a 132 odbrana. Jednog svjedoka pozvalo je sudsko vijeće.

Pročitajte reakcije na presudu u Hagu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE