• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borci: Ukloniti ratne zastave u Potočarima!

Borci traže da se uklone ratne zastave koje su postavljene uz ogradu Memorijalnog centra nastradalim Bošnjacima u Potočarima u utorak, 8. juna.

 Borci: Ukloniti ratne zastave u Potočarima! Izvor: MONDO

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i Saveza logoraša RS zatražili su od nadležnih institucija RS da hitno nalože opštinskim organima u Srebrenici da uklone ratne zastava bivše Armije RBiH, koje su postavljene ispred Memorijalnog centra u Potočarima.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz smatra da je nedopustvo da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS ne reaguje na ovu pojavu, jer se radi o Potočarima koji su teritorija RS, a ne o drugom entitetu ili distriktu Brčko.

"Tražimo da Ministarstvo hitno naloži opštini Srebrenica uklanjanje ratnih simbola Armije BiH, koji predstavljaju provokaciju srpskog naroda i podizanje dodatnih tenzija u BiH", rekao je Ćurguz.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da je krajnje nedopustivo i politički motivisano postavljanje ratnih zastava bivše Armije RBiH u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice.

"Bošnjaci na ovaj način žele da postignu ekskluzivitet u tretiranju žrtava rata u BiH i da nametnu pravni i drugi status te kategorije, iako im je dobro poznato da je na tom prostoru postojao sukob zaraćenih strana Vojske Republike Srpske i Armije BiH, od kojih su preko 90 odsto bili pripadnici njihove 28. divizije", rekao je Mitrović Srni.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je Srni da postavljanje ratnih zastava Armije BiH u Potočarima pokazuje da bošnjački političari još nisu odustali od realizacije svog najvećeg ratnog cilja - stvaranja unitarne BiH.

Dukić je pozvao nadležne organe opštine Srebrenica da hitno uklone ratne zastave Armije BiH iz Potočara, jer njihovo postavljanje vrijeđa porodice srpskih žrtava i naroda u Srebrenici.

"Postoji opasnost da su ratne zastave Armije BiH namjerno postavljene kako bi došlo do zabrane održavanja komemorativnog skupa u Srebrenici, za šta bi Bošnjaci imali alibi da optuže RS i njeno rukovodstvo", zaključio je Dukić.                               

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske (RS) nema nadležnosti da naredi rukovodstvu opštine Srebrenica da ukloni zastave koje su postavljene u Memorijalnom centru Potočari, rekla je Srni portparol resornog ministarstva Sandra Kovačević.

Kovačevićeva je navela da je Ministarstvo dobilo od nadležnih institucija informacije da bi zastave trebalo da budu uklonjene do kraja dana.

Ona je rekla da Ministarstvo razumije negodovanje koje je postavljanje zastava izazvalo kod pripadnika srpskog naroda u Srebrenici i smatra da isticanje simbola koji vrijeđaju ili provociraju bilo koga ne doprinosi procesu pomirenja i suživota u BiH.

"Osuđujemo sve postupke koji mogu da dovodu do izazivanja revolta i nezadovoljstva bilo kojeg naroda koji živi na teritoriji RS, ali Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS mora da djeluje u okviru ustavnih i zakonskih nadležnosti i nema mogućnosti da naredi da se zastave uklone", istakla je Kovačevićeva.

Na pet jarbola koji se nalaze tik uz ogradu Memorijalnog centra nastradalim Bošnjacima u Potočarima u utorak, 8. juna, postavljene su ratne zastave bivše Armije RBiH, što je izazvalo nezadovoljstvo i revolt srpskog stanovništva Srebrenice i Bratunca, posebno porodica ubijenih Srba.

Vlasti u Srebrenici ne znaju ko je i sa čijim odobrenjem postavio bijele zastave sa ljiljanima, pa ni pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ koji su plaćeni da danonoćno obezbjeđuju ovaj objekat.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE