• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dužnost žene je da stvara bolje društvo

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Serijal “selfi” intervjua nastavljamo razgovorom sa profesorkom Ivankom Marković, kandidatkinjom za Narodnu skupštinu RS ispred Srpske demokratske stranke.

  Dužnost žene je da stvara bolje društvo Izvor: MONDO/Ivanka Marković, selfi

Ivanka Marković je redovna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci za užu naučnu oblast Krivično pravo i krivično procesno pravo. Majka je jednog djeteta.

- Kako biste podstakli žene u BiH da se više bave politikom?

Mislim da je krajnje vrijeme da žene postanu svjesne svoje uloge u društvu u kojem žive. Ne mogu se stalno kriti iza porodičnih obaveza kao što je odgajanje djece, spremanje kuće itd. Moraju shvatiti da je njihova najvažnija obaveza da svom djetetu stvore uslove za bolji život, a ne da pasivno posmatraju događaje , kukajući kako nije dobro i kako se nešto mora uraditi. Prvi korak ka tome jeste izlazak na izbore i korištenje svog prava da glasaju i da na taj način iskažu svoj stav o trenutnom stanju u našem društvu. Inače, ako propuste tu priliku, da bar na taj način daju svoj doprinos stvaranju boljeg socijalnog i ekonomskog ambijenta u ovom društvu, poslije 7. oktobra nemaju moralno pravo da kažu da nešto nije dobro. Jer, svojim pasivnim odnosom, one zapravo pokazuju da im sadašnje stanje stvari odgovara i daju svoj pristanak na sve što će se poslije 7. oktobra dešavati. Odgovornost prema svojoj djeci i njihovoj budućnosti morala bi biti dovoljan motiv za učešće žena u političkom životu.

- Koji je bio Vaš razlog da počnete da se bavite politikom?

Dugo vremena sam smatrala da politika nije za mene i da ja treba da se bavim naukom i prenošenjem znanja na mlade generacije. Međutim, onog trenutka kada sam se osjetila poniženom zbog određenih postupaka  nosilaca vlasti, shvatila sam da sam svojom političkom pasivnošću doprinijela takvom stanju. Kao akademski građanin imam moralnu obavezu da se zalažem za uspostavljanje društva u kojem će svaki građanin imati pravo da kaže šta misli o onima koji vladaju i da iskaže svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem u društvu, bez bojazni da će zbog toga biti smatran izdajnikom ili da će zbog toga biti otpušten sa posla ili imati neke druge neprijatnosti.

Izvor: MONDO/Ivanka Marković, selfi

- Ko Vam je od političara iz suprotnog tabora najsimpatičniji i zašto?

Ne bih mogla reći da mi je neko od političara simpatičniji, manje ili više. Mislim da na  političkoj sceni  Republike Srpske ima kvalitetnih ljudi. Neke od njih lično poznajem jer su moji prijatelji, komšije, bivši studenti itd. Međutim, mogu reći koji političari mi nisu simpatični. To su oni koji su u politici samo radi lične koristi, a ne radi društvenog interesa i zajedničkog dobra. Oni veoma brzo i lako mijenjaju stranačko obilježje, sve u nadi da će im u nekoj drugoj stranci ponuditi bolje pozicije sa kojih će lakše i brže ostvariti materijalnu korist.

/Selfi-intervju je rubrika u kojoj će kandidati na ovogodišnjim izborima odgovarati na dva-tri ista pitanja redakcije Monda. Sagovornici su i autori fotografija/

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan Celinac

Ivanka imaš moj glas na izborima uz naravno moga favorita broj 1 .gospodina Davora Sesica

Advokat

Pravi profesor i pedagog, uci studente pravim vrijednostima.

Dragann

Profesorica Markovic je ljudska velicina kakva se rijetko srece. Puna podrska profesorici.

MONDO REPORTAŽE