• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik, Džaferović i Komšić proglasili pobjede

Autor mondo.ba

Građani BiH na opštim izborima koji se održavaju danas biraju članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 Izbori za predsjedništvo BiH predsjednika Republike Srpske NSRS Parlament BiH 2018  rezultati izjave Izvor: MONDO

23:59 - Kandidat DF-a za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je on budući član Predsjedništva BiH, poručivši svim građanima, a posebno Hrvatima u BiH da će biti "predsjednik svih bez obzira da li su glasali za njega ili nisu".

"Budući sam član Predsjedništva BiH. Želim da poručim svima da sam tu da služim svim građanima BiH i svima stojim na raspolaganju, bez obzira kako su glasali", rekao je Komšić na konferenciji za novinare, zahvalivši svima na povjerenju.

23:35 - Milorad Dodik proglasio pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog  naroda.

"Na osnovu 75 odsto prebrojanih glasova, mogu da proglasim pobjedu, jer sam osvojio 65 odsto. Razlika je 70.500 hiljada glasova. Od 50 odsto prebrojanih glasova, Željka Cvijanović osvojila je 54.1 odsto. I njena pobjeda je izvjesna. SNSD je pokazao dominaciju, hvala koalicionim partnerima. Ovo je važna pobjeda, za RS, za SNSD, ja lično samo dobivam još veću odgovornost, da brinem za RS na nivou BiH. Hvala znanim i neznanim glasačima. Čestitam i opoziciji koja je uspjela da ostane u okvirima političke borbe. Jedno pitanje imam za njih – koliko puta ih moramo pobijediti da odustanu", izjavio je Milorad Dodik.

23:27 - Šefik Džaferović je objavio pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Džaferović je pobjedu objavio na konferenciji za novinare, dok su okupljeni u štabu Stranke demokratske akcije uzvikivali "Šefik, Šefik". "SDA je liderska politička stranka. Zahvaljujem se građanima koji su glasali za mene. Ja sam pobijedio za člana Predsjedništva BiH", kazao je Džaferović, što su okupljeni pozdravili ovacijama.

23:19 -
Dragan Čović, kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva izrazio je zahvalnost čitavom stožeru i svim ljudima na svemu što su do sada uradili. "Hrvatski narod će se zaštititi i osigurati potpuno ustavno pravo i legitimnost", rekao je Čović. On je potvrdio da su Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva i da je on dobio potpunu podrška iz Htvatske. "Moraćemo vidjeti kakve smo propuste napravili", rekao je Čović.

21:50 - Predsjednik gradskog odbora PDP-a Branislav Borenović kazao novinarima da je razlika u korist Mladena Ivanića oko 9.000 glasova, ili tri odsto. Prebrojano 58,6 odsto glasova, od čega je 46.7 odsto pripalo Miloradu Dodiku, a 49.5 odsto Mladenu Ivaniću.

21:37 - Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da prema podacima te stranke s obrađenih 39 posto biračkih mjesta, njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH iz RS-a Milorada Dodika ima više od 120.000 glasova ili 57 posto, a kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić oko 90.000 ili 43 posto.

"Održava se trend koji smo najavili i vjerujem da ćemo veoma brzo, bez ikakve dileme, moći da proglasimo pobjedu", kazao je Kovačević.

U SNSD-u imaju i pet posto prebrojanih biračkih mjesta za predsjednika RS-a, gdje je 56 posto glasova osvojila kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović. Dodao je da se zbog interesa javnosti ide često sa podacima "kako neki ne bi obmanjivali javnost".

21:27 - Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Igor Crnadak kaže da nakon 44,6 odsto prebrojanih glasova Mladen Ivanić u prednosti nad Miloradom Dodikom za 8.000 glasova, naglašavajući da je Ivanić odnio ubjedljivu pobjedu u Banjaluci.

21:05 - Generalni sekretar SDA Halid Genjac je kazao da na osnovu više od 150 hiljada obrađenih glasova za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda vodi Šefik Džaferović ispred Denisa Bećirovića. Kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda na osnovu dosadašnjih prebrojanih glasova vodi Željko Komšić sa 65 posto glasova ispred Čovića koji ima podršku 25 posto glasova, a treća je Diana Zelenika sa četiri posto.

21.04 - "Imamo pet odsto prebrojanih glasova za predsjednika RS i da naš kandidat Željka Cvijanović ima 56 odsto glasova. Imamo podatke sa preko 39 odsto obrađenih mjesta za Predsjedništvo BiH. Kandidat SNSD i budući srpski član predsjedništva, ima 57 odsto glasova, a njegov protivkandidat 43 odsto. Dodik ima 120 hiljada glasova, a Ivanić oko 90.000 glasova'', rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD.

20.54 - ''Mladen Ivanić vodi u gradu Banjaluci. Banjaluka donijela odluku da podrži Ivanića'', kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP.

''Vodi u Novom Gradu, vodi u Modriči, Bijeljini, i vodi u još nekim mjestima'', dodao je Borenović

20.45 - Milorad Dodik ima preko 58,8 odsto glasova, a Mladen Ivanić oko 40 odsto, na uzorku od 20 odsto prebrojanih glasova, rekao je portparol SNSD, Radovan Kovačević.

20.20 - Portparol SNSD-a Radovan Kovačević kaže da u ovom trenutku raspolažu sa nezvaničnim podacima na osnovu sedam odsto prebrojanih glasova i da Milorad Dodik ima oko 4.000 glasova više od Mladena Ivanića. Preliminarni podaci iz Banjaluke još se čekaju.

Smatraju da ako se ova dinamika nastavi razlika u koris Dodika će biti 60.000.

...

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je "kolektivni šef države" u Bosni i Hercegovini.

Prema članu V Ustava BiH, Predsjedništvo se sastoji od 3 člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata iz Federacije BiH i jednog Srbina iz Republike Srpske. Njihov zajednički mandat traje 4 godine, s tim što se predsjedavajući rotira svakih 8 mjeseci.

Na ovogodišnjim izborima ukupno je 15 kandidata za članove Predsjedništva. Od tog broja njih šest kandidovalo se člana Predsjedništva iz bošnjačkog, pet za člana iz hrvatskog naroda i četiri za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. 

Stanovnici Republike Srpske mogu birati između Mirjane Popović (Srpska naredna stranka – SNS), Mladena Ivanića (Savez za pobjedu), Milorada Dodika (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) i Gojka Kličkovića (Prva srpska demokratska stranka – Prva SDS).

Za bošnjačkog člana Predsjedništva kandidati su: Mirsad Hadžikadić uime Platforme za progres, Fahrudin Radončić (Savez za bolju budućnost – SBB), Senad Šepić (Nezavisni blok – NB), Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA), Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija – SDP) i Amer Jerlagić (Stranka za BiH).

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH kandidovali su se: Jerko Ivanković-Lijanović (Narodna stranka Radom za boljitak), Dragan Čović (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ BiH), Boriša Falatar (Naša stranka), Diana Zelenika (HDZ 1990) i Željko Komšić (Demokratska fronta – DF).

Prvi predsjedavajući Predsjedništva je onaj koji dobije najviše glasova na izborima. Zatim svakih osam meseci položaj predsedavajućeg rotira između tri člana Predsjedništva.

Opšti izbori 2018: GLASANJE, REZULTATI, IZLAZNOST...

Kandidat DF-a za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je on budući član Predsjedništva BiH, poručivši svim građanima, a posebno Hrvatima u BiH da će biti "predsjednik svih bez obzira da li su glasali za njega ili nisu".

0
Foto: YouTube

"Budući sam član Predsjedništva BiH. Želim da poručim svima da sam tu da služim svim građanima BiH i svima stojim na raspolaganju, bez obzira kako su glasali", rekao je Komšić na konferenciji za novinare, zahvalivši svima na povjerenju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE