• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Autobusi s migrantima iz Bihaća stižu u Ušivak

Autori mondo.ba Autori SRNA

Autobusi sa migrantima koji su danas vraćeni iz Bihaća za Sarajevo počeli su da pristižu na plato ispred bivše kasarne Ušivak u Hadžićima.

 Autobusi s migrantima iz Bihaća stižu u Ušivak Izvor: Mondo / Željeznice FBiH
Izvor: Mondo / Željeznice FBiH

Prvi autobus već je stigao u pratnji jakih policijskih snaga, javlja N1. Na platou ispred bivše kasarne prisutne snage specijalne policije, ali i veliki broj novinarskih ekipa.

Bivša kasarna Ušivak od jutros je u funkciji, a mjesta ima za 400 migranata.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić najavio je i pripremu dodatnih smještajnih kapaciteta.

Migranti koji su u poslijepodnevnim satima krenuli prema Bihaću biće takođe vraćeni u Sarajevo.

Gotovo 250 migranata danas je vraćeno s područja Unsko-sanskog kantona nazad za Sarajevo. Uprkos zabrani ulaska, migranti su se ponovo ukrcali u voz Željeznica Federacije BiH koji vozi iz Sarajeva prema Bihaću. Međutim, kako sada stvari stoje, i oni će biti vraćeni autobusima nazad u Sarajevo kao što je vraćena grupa koja je tokom noći vozom stigla u Bihać iz Sarajeva.

Kako je potvrđeno za N1, sutra će na sastanak u Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovini doći komesar Mujo Koričić kako bi razgovarali o novonastaloj situaciji kada su u pitanju migranti i njihovo kretanje.

Grupa od 99 migranata koji su rano jutros Talgo vozom stigli u Bihać, premješteni su u autobuse koji upravo stižu u Migracioni centar "Ušivak“ u Hadžićima. Migranti su iz voza premješteni pod jakim policijskim nadzorom, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su ih ispratili i s područja Unsko-sanskog kantona, javlja N1.

"Ovo je urađeno u koordinaciji policijskog komesara Unsko-sanskog kantona Muje Koričića i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića", potvrdila je portparolka MUP-a USK-a Snežana Galić.

Takođe, na sastanku Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu zaključeno je da će kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu stvorenih pretpostavki, nastaviti raditi na stabilizaciji stanja sigurnosti na području ovog kantona.

Rečeno je i kako još nema informacija o pregovorima za određivanje privremene smještajne lokacije za migrante, koji se vode između Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i privatnih vlasnika nekretnina, te da li je o tome obaviješteno Ministarstvo sigurnosti BiH.

Jednoglasan stav Operativne grupe je da privremeni smještaj migranata mora biti van naseljenog područja.  

Željeznice FBiH: Mi smo kolateralna šteta

Željeznički saobraćaj na relaciji Bihać-Sarajevo, koji je obustavljen jutros zato što je policija spriječila migrante da izađu iz talgo voza, biće normalizovan u 16.00 časova, saopšteno je iz preduzeća "Željeznice Federacije BiH".

"Željeznice FBiH" traže hitno djelovanje nadležnih institucija u nalaženju sistemskog rješenja s ciljem redovnog i bezbjednog odvijanja željezničkog saobraćaja na ovoj relaciji, kao i smjernice za dalje postupanje u uslovima migrantske krize.

U saopštenju se podsjeća da je juče i danas došlo do nasilnog prekida odvijanja redovnog putničkog željezničkog saobraćaja na relaciji Bihać-Sarajevo, kada su pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona, bez najave, ušli u "BH voz" i onemogućili putnicima koji su imali kupljenje karte da nesmetano putuju do određene destinacije, koja uključuje željezničke stanice Bosanska Otoka, Bosanska Krupa i Bihać.

"Po dolasku u Bihać, 96 putnika spriječeno je da napuste voz", ističu iz "Željeznice FBiH" i napominju da je policija tvrdila da je riječ o migrantima, pa su zahtijevali da oni budu vraćeni nazad u Sarajevo, i to bez kupljenih karata, što je izazvalo revolt tih putnika.

Bihać i migranti: Svakim danom sve gore

U saopštenju se navodi da su, nažalost, i drugi putnici sa uredno kupljenim kartama bili onemogućeni da nesmetano putuju na relaciji Bihać-Sarajevo.

O ovom postupanju pripadnika MUP-a USK, "Željeznice Federacije BiH" nisu zvanično obaviještene.

Iz "Željeznice" FBiH ističu da su o problemu migrantske krize u više navrata izvještavali Ministarstvo bezbjednosti BiH, MUP FBiH, MUP Kantona Sarajevo i ostale nadležne organe i institucije.

Uprkos urgencija u kojima su "Željeznice" tražile pomoć nadležnih organa i institucija, do sada nisu dobili odgovor o daljem postupanju u aktuelnoj situaciji u BiH.

"`Željeznice FBiH`, nažalost, postale su kolateralna šteta u migrantskoj krizi, nastupila je materijalna i nematerijalna šteta po preduzeće. Dovedena je u pitanje i osnovna funkcija željeznica, a to je nesmetan i bezbjedan transport robe i putnika", ističe se u saopštenju.

Migranati, koji su rano jutros talgo vozom stigli u Bihać, prešli su u autobuse kojima će biti vraćeni u Sarajevo. Oni će biti smješteni u centar Ušivak u Hadžićima koji je danas počeo sa radom. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE