• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radioaktivni otpad ipak u Trgovskoj gori?

Autori mondo.ba Autori SRNA

Vlada Hrvatske je u petak, 9. novembra, donijela Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva. BiH u složenijoj situaciji.

 Radioaktivni otpad ipak u Trgovskoj gori? Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Prema ovom programu, Hrvatska će odlagalište radioaktivnog otpada graditi u Trgovskoj gori, Čerkezovcu, opština Dvor na samoj granici sa BiH. 

Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Jasmin Emrić smatra da su institucije BiH reagovale veoma sporo u vezi sa problemom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor u Hrvatskoj, što je hrvatska strana iskoristila i usvojila Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, zbog čega je BiH sada u mnogo složenijoj situaciji.

Emrić je rekao Srni da je Predstavnički dom zatražio od Savjeta ministara da dostavi informaciju o čemu je raspravljano na zajedničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Savjeta ministara održanoj prije godinu i po dana.

Una u blizini Trgovske gore- Park prirode!

"Informaciju nismo dobili iako smo tražili da znamo koji su zvanični stavovi Hrvatske naspram našeg stava da se mi protivimo uspostavljanju i izgradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Čerkezovac. Nadležne institucije vrlo su sporo reagovale. Ja sam u nekoliko navrata upozoravao na planiranu dinamiku i na to da će Hrvatska usvojiti Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada", naveo je Emrić.

On kaže da je Savjet ministara ova upozorenja više primao k znanju i da nije adekvatno reagovao, te da je hrvatska strana iskoristila pasivnost i došla do željenog dokumenta.

"U Nacionalnom programu sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva nigdje se ne spominje da se BiH protivi izgradnji odlagališta na lokaciji Čerkezovac. Cijela rasparava na sjednici Vlade Hrvatske trajala je jedan minut, što govori o tome da oni to ne uzimaju kao ozbiljan problem već idu svojom dinamikom i žele po svaku cijenu da uspostave odlagalište na lokaciji Čerkezovac", kaže Emrić.

Mještani Novog i Dvora: NE nuklearnom otpadu!

On je naveo da je ranije bilo više aktivnosti kroz Predstavnički dom i radnu grupu koja je formirana za praćenje aktivnosti u vezi sa izgradnjom odlagališta, te da je traženo da se ratifikuje protokol koji prati ESPO konvenciju kako bi BiH mogla djevolati.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Protokol je ratifikovan i mislim da su sada uspostavljeni svi uslovi da se djeluje. BiH je morala da bude uključena u ovaj postupak na osnovu ESPO konvencije, ali ja ne znam zvanično, nisam došao do informacije šta je Savjet ministara radio po tom pitanju, da li su jasno izneseni stavovi i kakav je bio odnos Vlade Hrvatske prema tim stavovima. Sad je ta priča iza nas, Vlada Hrvatske je usvojila program i sad smo u mnogo složenijoj situaciji da branimo svoje interese, odnosno da se suprotstavimo izgradnji odlagališta", kaže Emrić.

On smatra da priča nije završena i da se mogu koristiti ESPO konvencija i drugi međunarodni akti koji obavezuju Hrvatsku da mora da izvrši konsultacije sa susjednom zemljom.

"Do sada nas nisu prepoznali kao subjekat koji treba da informišu o svojoj namjeri i programu iako je to bila njihova obaveza. Ima elemenata da se pokrene međunarodna arbitraža. Svakako treba insistirati da se sve ovo stavi u funkciju odbrane interesa BiH, ali prije svega građana koji su najviše pogođeni uspostavljanjem odlagališta. Mislim da se to nikako ne smije dozvoliti", istakao je Emrić.

On je naveo da treba iskoristiti sve što je na raspolaganju kako bi se riješio dugogodšnji problem koji će negativno uticati na kompletno sjeverozapadno područje BiH, ali i regiju u kojoj je planirana izgradnja.

Golić: Zbog Trgovske gore i pred međunarodni sud

Emrić je podsjetio da se izgradnji protive i lokalne zajednice u Hrvatskoj i istakao da se svi još jednom moraju uvezati i jasno iznijeti regionalni stav.

"Mi ovdje živimo i ne smijemo dozvoliti da se ovaj prostor na ovakav način devastira", poručio je Emrić.

Vlada Hrvatske je u petak, 9. novembra, donijela Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je da očekuje od nadležnih institucija Republike Srpske i BiH da zaštite građane ove opštine od opasnosti koju nosi odlagalište radioaktivnog otpada planirano na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor u Hrvatskoj.

"Kad se uzme u obzir da je kasarna Čerkezovac udaljena vazdušnom linijom manje od jednog kilometra od bunara koji vodom snabdijevaju opštinu Novi Grad, manje od dva kilometra od naših srednjih škola i manje od tri kilometra od centra grada, onda je jasno u kakvoj smo opasnosti", rekao je Drljača. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE