• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo šta piše u zakletvi članova Predsjedništva BiH

Autor SRNA

Milorad Dodik (SNSD), Srbin iz Republike Srpske, te Bošnjak Šefik DŽaferović (SDA) i Hrvat Željko Komšić (DF), oba iz FBiH, sutra će položiti zakletvu i u naredne četiri godine činiće sedmi saziv Predsjedništva BiH nakon rata u BiH.

 Komšić, Dodik i Džaferović preuzimaju dužnost Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Na konstitutivnoj sjednici Predsjedništva u Sarajevu sva tri izabrana člana Predsjedništva BiH, nakon što im predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić uruči sertifikat kojim se potvrđuje njihov izbor, izgovoriće tekst zakletve koji glasi:

"Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana".

Tekst ove zakletve oni će pročitati pred prethodnim sazivom Predsjedništva koji su činili Mladen Ivanić (PDP) iz Republike Srpske, te Dragan Čović (HDZ) i Bakir Izetbegović (SDA), oba iz FBiH.

Pošto svaki novoizabrani član pojedinačno potpiše tekst zakletve, postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost, smatra se završenim.

Ove godine će prvi put jedan od članova Predsjedništva zakletvu povodom izbora u ovaj najviši kolektivni organ na nivou BiH položiti pred entitetskim parlamentom.

Danas bi to trebalo da učini Dodik pred Narodnom skupštinom Republike Srpske u Banjaluci.

U Poslovniku o radu Predsjedništva BiH navodi se da je zadatak članova Predsjedništva da štite interese entiteta.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to bi trebalo da bude Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva mijenja se svakih osam mjeseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Prvi saziv Predsjedništva izabran je u septembru 1996. godine, a činili su ga srpski član Momčilo Krajišnik, bošnjački Alija Izetbegović i hrvatski Krešimir Zubak.

Ovaj saziv Predsjedništva obavljao je dužnost do oktobra 1998. godine, kada su implementirani rezultati izbora iz septembra iste godine i kada je konstituisan drugi saziv Predsjedništva.

Drugi saziv Predsjedništva konstituisan je u oktobru 1998. godine i činili su ga Izetbegović, srpski član Živko Radišić i hrvatski član Ante Jelavić.

U oktobru 2000. godine Izetbegović se povlači sa funkcije ličnom odlukom, a na njegovo mjesto Parlamentarna skupština BiH bira Halida Genjca na privremenoj osnovi, u skladu sa Zakonom o popuni upražnjenog mjesta člana Predsjedništva.

Visoki predstavnik je u martu 2001. godine smijenio Jelavića sa funkcije člana Predsjedništva.

Od kraja marta 2001. godine, na osnovu Zakona o popuni upražnjenog mjesta člana Predsjedništva Parlamentarna skupština bira Beriza Belkića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i Jozu Križanovića za hrvatskog člana Predsjedništva.

Radišić je ostao na funkciji člana Predsjedništva iz Republike Srpske.

Nakon opštih izbora u oktobru 2002. godine, izabran je treći saziv Predsjedništva koji čine Mirko Šarović iz srpskog naroda, Dragan Čović iz hrvatskog naroda i Sulejman Tihić iz bošnjačkog naroda.

Nakon što je podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u aprilu 2003. godine, umjesto Šarovića za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda izabran je Borislav Paravac.

U martu 2005. godine visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun smijenio je Čovića sa funkcije člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda nakon čega je Parlamentarna skupština donijela odluku o izboru Ive Mire Jovića za hrvatskog člana Predsjedništva.

Nakon opštih izbora u oktobru 2006. godine izabran je četvrti saziv Predsjedništva BiH koji čine Nebojša Radmanović iz Republike Srpske, Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i Haris Silajdžić iz bošnjačkog naroda.

Na izborima u 2010. godine u peti saziv ponovo su izabrani Radmanović i Komšić, te Bakir Izetbegović koji je zamjenio Silajdžića na mjestu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Nakon opštih izbora u oktobru 2014. godine izabran je šesti saziv Predsjedništva koji čine Mladen Ivanić iz Republike Srpske, Dragan Čović iz reda hrvatskog naroda i Izetbegović iz bošnjačkog naroda.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE