• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen plan za "pompeznu" proslavu Dana RS

Autor mondo.ba

Organizacioni odbor za obilježavanje 9. januara Dana Republike Srpske usvojio je na današnjoj sjednici u Banjoj Luci program i finansijski plan proslave.

 Usvojen plan za "pompeznu" proslavu Dana RS Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Iz kabineta predsjednice RS Željke Cvijanović je saopšteno da će centralni događaj biti svečani defile na Trgu Кrajine, zatim svečana akademija u sportskoj dvorani „Borik“, te prijem u Administrativnom centru Vlade RS.

Kako je prije nekoliko dana istakao Milorad Dodik, neposredno nakon preuzimanja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, "RS neće dozvoliti osporavanje 9. januara", a naglasio je da će ovaj dan biti obilježen "pompezno".

"Možete da zatvorite čitavu RS, da ne znam šta učinite, 9. januar je dan naše Republike. Mi ćemo ga i ovaj put slaviti veoma pompezno i sadržajnije nego što je bilo ranije", rekao je Dodik.

On je naglasio i da nema namjeru da ove godine traži upotrebu počasne jedinice Oružanih snaga BiH, a ranije je podvukao da će se zvaničnici Republike Srpske ubuduće odazivati na pozive za nacionalne praznike samo onim ambasadorima i stranim diplomatama koji dođu na obilježavanje 9. januara.

Ovogodišnjim programom su predviđeni prijemi kod predsjednice Srpske Željke Cvijanović, polaganje vijenaca na spomenicima borcima Vojske Republike Srpske i borcima NOR-a, zatim na Spomen kosturnicu, Spomenik banjalučkim bebama, kao i polaganje vijenaca na spomen-obilježju bivšeg predsjednika Republike Srpske Milana Jelića.

Predviđena je i dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima i održavanje sjednice Senata RS.

"U svim gradovima i opštinama Republike Srpske, te predstavništvima RS u inostranstvu, biće obilježen Dan RS, a u Banjoj Luci će 9. januara biti organizovan bogat kulturno-umjetnički program. Programom je predviđeno i tradiconalno obilježavanje Dana Republike Srpske u Brčko Distriktu", saopšteno je danas iz kabineta predsjednice RS.

Iako nije saopšteno koliko će novca biti potrošeno na ovogodišnje obilježavanje, poznato je da je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u izvještaju o finansijskoj reviziji Službe predsjednika RS u 2017. godini, navela da su rashodi po osnovu usluga, od 23. decembra 2016. do 10. januara 2017. godine, za obilježavanja Dana RS, iznosili 498.280 KM.

B.S.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE