• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Najbolje da BiH bude nesvrstana

Autor SRNA

U sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu danas je održana velika godišnja konferencija za novinare predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je za bilo kojeg građanina BiH važno da u eventualnom globalnom sukobu ova zemlja ne bude svrstana i da ne bude dio za potkusurivanje i eksperiment, jer u takvim situacijama uvijek najviše nastradaju najmanji.

"To je moja logika, ali logika i politika moraju da idu zajedno. U ovom pogledu ponovo ću se vrati na odluku parlamenta Srpske i ona će biti odlučujuća u vezo sa pitanjem našeg učešća u vojnim savezima", rekao je Dodik danas na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske Istočnom Sarajevu.

Novinarka BN televizije napustila konferenciju

Novinarka televizije BN napustila je  konferenciju nakon Dodikovog poziva svim patriotama da napuste tu televiziju. Nakon što ga je upitala "odakle mu pravo da televiziju BN okrivljuje za rušenje Republike Srpske, te tako na čelo stavlja metu brojnim radnicima te kuće, među kojima su i pripadnici Vojske RS-a i sinovi poginulih boraca", Dodik je odgovorio: "Vi meni stavljate metu na čelo. Pozivam sve te borce i sinove poginulih boraca da napuste tu separatističku televiziju." Nakon toga je novinarka ustala i napustila konferenciju, a Dodik ju je ispratio riječima: "Hvala vam i doviđenja, što se mene tiče niste morali ni dolaziti."

Dodik je naglasio da su globalni odnosi u svijetu značajno poremećeni, primijetan je rast konfrontacija i da se velike sile dodatno naoružavaju, pa mnogi analitičari smatraju da ne treba isključiti mogući vojni sukob najmoćnijih vojnih sila na svijetu.

"Politika koju ćemo sprovoditi u narednoj godini je politika vojne neutralnosti. Vi znate da je Narodna skupština Republike Srpske donijela rezoluciju u kojoj je Srpsku svrstala u prostor koji će se boriti za vojnu neutralnost i ja tu politiku neću derogirati i neću je mijenjati. Ta politika ostaje osnova mog djelovanja", poručio je Dodik.

On je podsjetio da je Narodna Skupština Republike Srpske u Ustavu BiH u sistemu odlučivanja prepoznata kao mjesto konačne odluke pod sistemom vitalnog nacionalnog interesa.

"Kao član Predsjedništva koji dolazi iz Republike Srpske, nisam spreman nijednog trenutka da preduzmem bilo koju mjeru, pred bilo kojim autoritetom, da promijenim odluku Narodne skupštine Srpske, tako da će ta odluka i ta politika vojne neutralnosti biti u funkciji svih onih koji dolaze iz Srpske", rekao je Dodik.

SIGURAN SAM SAMO KADA ME ČUVA POLICIJA REPUBLIKE SRPSKE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da njegovo obezbjeđenje neće činiti niko drugi osim policije Republike Srpske.

"Ja sam siguran samo kada me čuva policija Republike Srpske i nisam spreman da me čuva iko drugi. Niko mi neće nametati obezbjeđenje u koje ja ne vjerujem", rekao je Dodik na godišnjoj konferenciji za medije u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ako ga u Sarajevu ne može čuvati policija Srpske, onda tamo ne mora ni da ide.

On je podsjetio na činjenicu da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela čuvala tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici kada je umalo linčovan.

POSTOJI PROSTOR ZA REFORME

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da u BiH postoji prostor za reforme koje će biti od koristi.

Dodik je naveo da bi to bila reforma Centralne banke i njeno usmjeravanje na lokalna finansijska tržišta, te ponovio raniji stav da ona ne treba da drži depozite u inostranstvu.

"Reforma podrazumijeva ne da se napravi oblik za podsticanje inflacije, nego da se iskoriste potencijali za razvoj zemlje. Nisam protiv da se zadrži valutni odbor, ali treba analizirati kako će se to odraziti na naše potencijale za izvoz", rekao je Dodik na velikoj godišnjoj konferenciji održanoj u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dodik je istakao i da BiH očekuje pitanje reforme izbornog zakonodavstva, te da treba donijeti izmjene koje će doprinijeti da izborni proces bude dodatno transparentan, fer i u skladu sa Ustavom da bi se obezbijedilo da izborni sistem funkcioniše na prostoru cijele BiH.

Kao jedan od prioriteta u narednoj godini, Dodik je najavio nastojanje da BiH dostigne status kandidata u EU, te je izrazio uvjerenje da će konačna saglasnost o tome biti postignuta sa strukturama EU.

"Prije toga ćemo morati formirati vlasti na nivou BiH. Imali smo sjajnu priliku da kao nikad do sada to uradimo do Nove godine da je bilo spremnosti političkih faktora u Federaciji BiH /FBiH/", napomenuo je Dodik.

On je podsjetio da je već bila manifestovana većina i da je mogao da bude izabran novi Savjet ministara, koji bi krenuo da rješava neka pitanja, ali da je sada zastoj, dok je Republika Srpska učinila sve da implementira rezultate izbora.

Dodik je naglasio da u Savjetu ministara sada sjede ljudi koji su već izabrani u zakonodavnu vlast, što je novi apsurd koji postoji samo u BiH.

Prema njegovim riječima, Republici Srpskoj se ne žuri, ali je bila želja da se nešto radi u BiH ukoliko je to moguće.

Dodik je ponovio da kao član Predsjedništva ne želi da participira, nego da odlučuje u ime srpskog naroda iz Republike Srpske.

"Ja sam srpski član Predsjedništva i zadužen sam za sprovođenje stavova i interesa Republike Srpske, ali neću onemogućiti razvoj Federacije i kantona", poručio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ocijenio je da je ključno pitanje da se podrži realni sektor privrede i dodao da će na svim nivoima vlasti Bih biti potrebno raditi na tome.

Dodik smatra i da svi nivoi vlasti u BiH treba da rade na održanju realnog sektora u privredi, te da je potrebno razmisliti o mjerama zaštite domaće privrede i postizanju njene konkurentnosti u regionu.

On je napomenuo da je regionalna saradnja važna za BiH, ali da Republika Srpska nije spremna da ikada da saglasnost za priznanje samoproglašenog Kosova, te da su najave za ukidanje graničnih prelaza sa Albanijom potvrda priče o stvaranju velike Albanije na tom prostoru.

"To će bitno uticati na BiH. Nemoguće je odvojiti pitanje razvoja i dinamike rješavanja pitanja Kosova od situacije u BiH", ocijenio je Dodik.

On je podsjetio da su Srbi u BiH i Republici Srpskoj veoma zainteresovani za razvoj i stabilnost Srbije i da to niko ne treba da smatra lošim.

Dodik je naveo i da će se zalagati da i Srpska i Federacija BiH imaju dobre odnose sa Srbijom, te da BiH treba da sarađuje i sa Hrvatskom, sa kojom ima značajnih otvorenih pitanja.

ANUITET SRPSKE U 2019. MANJI ZA 240 MILIONA KM

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će anuitet Republike Srpske u narednoj godini biti manji za 240 miliona KM što će omogućiti normalno funkcionisanje budžeta.

Dodik je istakao da je Republika Srpska u ovoj godini imala najveće anuitete za povrat zajmova.

On je podsjetio da je više od 130 miliona KM implementirano u sve opštine Srpske, te dodao da je Vlada Srbije odobrila Republici Srpskoj više od 20 miliona za realizaciju projekata, a jedan od njih je izgradnja zgrade pozorišta i trga u Istočnom Sarajevu.

"U ovoj godini se bilježe nova ulaganja u Olimpijski centar `Jahorina` koji je do sada uveden u funkciju jednog od najboljih zimskih centara u regionu", rekao je Dodik na godišnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je spreman da prihvati olimpijske igre za mlade koje treba da budu održane u februaru, te ocijenio da su sve pripreme izvršene na vrijeme.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, Dodik je naveo da se radilo na tome da se omogući razvoj energetskih objekata u projektu Energetske sigurnosti.

"Svi poslovi koje smo radili na tom planu bili su u funkciji pripreme da u narednim godinama dobijemo valjane kapitalne projekte. Sve ono što smo činili jeste u funkcji naše obaveze koju smo preuzeli pred narodom i onome što je ovdje primarno", rekao je Dodik.

U 2018. REKORDAN BROJ ZAPOSLENIH U RS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je u ovoj godini zabilježen rekordan broj zaposlenih lica u Republici Srpskoj.

Dodik je napomenuo da su se radilo na povećanju plata, da se Srpska odrekla prihoda da bi omogućila poslodavcima da povećaju platu, te da je cilj da najniža plata bude hiljadu KM.

"Srpska se bavila nizom ekonomskih pitanja, razvojem infrastrukture. Činili smo sve da završimo infrastrukturne projekte", rekao je Dodik na godišnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

On je izrazio zadovoljstvo što je završen auto-put "9. januar" od Banjaluke do Doboja, te napomenuo da će uslijediti gradnja auto-puta od Doboja prema Drini.

Dodik je podsjetio na ulaganja u zdravstveni sektor, da bi građanima bile omogućene bolje medicinske usluge, kao i na izdvajanja u lokalne zajednice, te razvoj energetskih objekata.

Prema njegovim riječima, najznačajniji događaj u BiH i Republike Srpske bili su Opšti izbori koji su sprovedeni u fer i demokratskoj atmosferi.

"Nedvosmisleno je da je na izborima bilo značajno miješanje stranog faktora, posebno u Republici Srpskoj", napomenuo je Dodik.

FIZIČKI SPRIJEČITI ULAZAK MIGRANATA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će sve što bude radio sa svojim saradnicima biti usmjereno ka tome da se fizički spriječi ulazak migranata u BiH i uspostavi efikasna kontrola granice.

Dodik je istakao da to podrazumijeva efikasne strukture koje će se time baviti.

"Vjerujem u sposobnost policije Republike Srpske da tu mjeru sprovede", poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodik je upozorio da se na proljeće očekuje otvaranje nove priče o migrantskom talasu koji će dodatno ugroziti i usložniti odnose u BiH.

On je poručio da će biti odbijen svaki program, posebno ako dolazi iz EU, za stacioniranje migranata u BiH.

"Manji je problem da spriječimo njihov ulazak na granici, nego da ih onda jurimo po cijeloj BiH i tražimo smještajne kapacitete", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da visoki predstavnik i strane sudije iz Ustavnog suda BiH moraju da odu jer je to ključno za stabilizaciju i mir u BiH.

"BiH ne može da ima elemente suverenosti ako ima strance u Ustavnom sudu i ukoliko neizabrani stranac upravlja njenim unutrašnjim i spoljnim pitanjima", istakao je Dodik.

On je napomenuo i da će on i Republika Srpska činiti sve da se očuvaju mir i bezbjednost na ovom prostoru, uz poštovanje Ustava BiH.

"Očigledna derogacija Ustava od strane visokih predstavnika učinila je BiH složenijom nego što je ona bila Ustavom modelirana", konstatovao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u okruženju i svijetu još postoje međunarodne snage koje žele snažnije prisustvo i modeliranje situacije u BiH.

"Mislim da je ta politika prošla i da se ne moće vratiti. Snažniji upliv visokog predstavnika biće odbačen i svaka njegova odluka koja zadire u ustavnu poziciju bilo kog faktora u BiH", poručio je Dodik.

On je dodao da će Republika Srpska nastaviti sa politikom neobjavljivanja odluka visokog predstavnika u svom Službenom glasniku, čime će biti onemogućeno njihovo sprovođenje u Srpskoj.

"Ono što treba da se uradi u BiH jeste da se na zajedničkom nivou uspostave takvi mehanizmi i procedure koje neće biti smetnje za razvoj nijednom entitetu nijednoj opštini nijednoj regiji", ocijenio je Dodik.

Podsjećajući da je do sada postojala praksa sprečavanja velikih projekata Dodik je rekao da to treba da prestane, posebno ako nije protiv drugih dijelova BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Svaka cast

Zaista svaka mu je na mjestu.

MONDO REPORTAŽE