• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Polovina odraslog stanovništva BiH su pušači!

Autori mondo.ba Autori Fena

U brojnim zemljama širom svijeta 31. januar se obilježava kao “Nacionalni dan bez cigarete”, tokom kojega se pokušava edukovati stanovništvo od opasnosti koje prijete pušačima, ali i onima koji se nazivaju “pasivnim pušačima”.

 Polovina odraslog stanovništva BiH su pušači!  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje da gotovo pet i pol miliona ljudi godišnje umre od bolesti izazvanih duhanom. Ako izostane potrebna politička volja da se zabrani korištenje duvana, u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predviđaju da će se broj umrlih od posljedica korištenja duhana povećati na više od osam miliona do 2030. godine, a 80 posto tih smrtnih slučajeva će se dogoditi u siromašnim i srednje razvijenim zemljama.

U javnosti je već odavno ustaljena parola da je "jedini rat koji podržavaju sve vlade svijeta rat protiv duvanskog dima".

Stručnjaci već godinama ukazuju da je stanje u BiH u vezi sa upotrebom duvanskih proizvoda alarmantno. Bosna i Hercegovina se nalazi među 20 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duvana.

Rezultati istraživanja pokazuju da skoro polovina odraslog stanovništva pripada kategoriji stalnih pušača. Od toga više od polovinu čine muškarci, a trećinu žene.

Pušenje duvana je vodeći faktor rizika za veliki broj nezaraznih bolesti jer povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti. Izloženost duhanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača takođe može da izazove mnoge maligne bolesti, bolesti srca ili bolesti pluća.

Efikasna zaštita od izloženosti duvanskom dimu zahtijeva potpunu eliminaciju duvanskog dima, jer samo okruženje 100 posto bez duvanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duvanskog dima.

Mnoge zemlje svijeta poduzimaju značajne mjere u cilju zabrane pušenja i na javnim mjestima, što je već na snazi u nekim od zemalja u kojima je to prije bilo nezamislivo, kao npr. Rusiji, Turskoj, Grčkoj, a tome se vodi rasprava i u nekim zemljama regiona.

Značajan korak u prevenciji i smanjenju upotrebe duvana predstavlja Okvirna konvencija o kontroli duvana Svjetske zdravstvene organizacije, prvi javno zdravstveni ugovor koji je stupio na snagu 27. februara 2005. godine.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine 10. jula 2009. godine ratifikovala je Okvirnu konvenciju o kontroli duvana Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kojom se BiH obavezala da će provoditi preporuke propisane tom konvencijom.

Banjaluka: Oni puše, a nama zabranjuju (VIDEO)

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

S7

Pokazatelj razvijenosti drzave i društva.

MONDO REPORTAŽE