• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Besmislen novi okvir za reformu javne uprave"

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić poručila je danas, komentarišući aktivnosti u RS oko usvajanja strateškog okvira za reformu javne uprave, da je ovaj dokument “besmislen”.

"Nema ni cilja, ni plana, ni ideje, ničega. Novi strateški okvir je kao da čitate 'Treće oko'. To je za nas neprihvatljivo. Ovo je 'ne' jer želimo drugačije", istakla je Rešićeva.

Na jučerašnjem trećem sastanku Posebne grupe za reformu javne uprave u Banjoj Luci između EU i BiH, Evropska komisija je pozdravila usvajanje strateškog okvira za reformu javne uprave u Savjetu ministara BiH, Vladi Federacije BiH i Vladi Brčko Distrikta BiH, te pozvala Vladu RS na što brže usvajanje strateškog okvira.

Prema mišljenju ministarke Rešić, osnovni problem je što Fond za reformu javne uprave ne postoji od decembra 2017. godine.

"Godinu dana mi tražimo, insistiramo i želimo razgovore sa donatorima o načinu raspodjele sredstava. Mi nemamo problem sa reformama, RS je opredijeljena da nastavi taj proces, ali način na koji se raspodjeljuje novac iz fonda, za nas više nije prihvatljiv", poručila je Rešićeva.

Ona je ocijenila da raspodjela sredstava već dugo ne funkcioniše, a da RS četiri godine u okviru fonda pokušava naći način da to promijeni.

"Nismo našli razumijevanje, pa smo 31. decembra 2017. godine jasno i glasno rekli da ne želimo više raditi na takav način", rekla je Rešić.

Ocijenila je da je neprihvatljivo i što se Koordinator za reformu javne uprave „postavlja iznad Vlade RS“.

"Oni bi trebalo da budu naša tehnička podrška, a kako sada stvari stoje, oni su podrška sami sebi. Oni danas imaju 52 zaposlena, a cijelo Ministarstvo uprave RS nema toliko, zajedno i sa resorom za lokalnu samoupravu", istakla je Rešićeva.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE