• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okončana blokada FBiH: Dom naroda usvojio budžet

Autor SRNA

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) usvojio je danas budžet FBiH za 2019. godinu u iznosu od 2.653.843.356 KM, čime je okončana finansijska blokada ovog entiteta.





Za budžet je glasalo 49 delegata, dok je jedan bio uzdržan.

Dom naroda usvojio je i Zakon o izvršavanju ovogodišnjeg budžeta, te Dopunu zakona o budžetima u FBiH kojim je omogućeno finansiranje grada Mostara u 2019. godini.

Usvojenim budžetom omogućeno je povećanje plata državnim službenicima, ali i ministrima i poslanicima, jer je osnovica za obračun plata povećana sa 315 KM na 330 KM.

Prijedlog budžeta za 2019. godinu usvojen je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 9. januara, a podržali su ga poslanici SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SBB-a, A-SDA, PDA, kao i jedan poslanik Nezavisnog bloka.

IZABRANI DELEGATI

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) ranije danas je podržao dvije liste za izbor hrvatskih i bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Najviše glasova za izbor delegata Bošnjaka u Dom naroda parlamenta BiH dobila je lista na kojoj su Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Asim Sarajlić, Fahrudin Radončić i Denis Bećirović, a za izbor Hrvata najviše je dobila lista na kojoj su Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš, Zlatko Miletić i Bariša Čolak.

Ranije je Tomislav Martinović iz HDZ-a BiH izabran za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH, dok je Aljoša Čampara iz SDA imenovan za zamjenika predsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda.

Za predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda izabran je Jasmin Duvnjak, a za predsjednika Kluba Hrvata Ivo Tadić.

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici nije postignut dogovor o imenovanju predsjednika Kluba Srba jer kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Žarko Vujović nije dobio potreban broj glasova, tako da je Dom naroda bez Srbina u Kolegijumu ovog doma.

Bez imenovanja predsjednika Kluba Srba nije moguće predložiti ni zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda iz reda srpskog naroda.

Vujović je rekao da će o izboru zamjenika predsjedavajućeg iz Kluba Srba odlučivati SDA i njeni partneri, dok je Čampara poručio da je SDA za to da predsjednik Kluba Srba bude neko ko podržava evroatlantske integracije, odnosno neko iz "probosanskih stranaka".

Delagat SNSD-a Goran Broćeta smatra da zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda treba da bude iz autentičnih srpskih stranaka, čije je sjedište u Banjaluci.

Polaganjem zakletve novoizabranih delegata danas je konstituisan Dom naroda Parlamenta FBiH.

Član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović uručio je uvjerenja za 55 od 58 delegata s obzirom na to da još nije kompletiran Klub srpskih delegata.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE