• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o prvom Ustavu RS: Jedan od temelja Srpske

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je prvi Ustav Republike Srpske jedan je od najvažnijih akata koje je srpski narod u Republici Srpskoj usvojio i jedan od temelja na kojima ona i danas počiva.

"Akt kojim smo definisali politički okvir u kojem ćemo živjeti i funkcionisanje demokratskih institucija u tom okviru sigurno se može smatrati jednim od temelja na kojima Srpska i danas počiva. Sa ove vremenske distance nemoguće je ne izraziti poštovanje prema generaciji političara koja je imala i hrabrost i viziju, ali i znanje da Republiku Srpsku uredi i kroz njen najveći zakonodavni akt", istakao je Dodik.

On je naglasio da srpski narod aktom proglašenja Republike Srpske poručio da želi da živi slobodno, a prvim Ustavom da želi da živi u demokratski uređenom društvu u kojem su prava i slobode zagarantovane svima koji poštuju taj akt.

"Zato su ta dva događaja među važnijim u istoriji Republike Srpske", zaključio je srpski član Predsjedništva BiH.

Sutra se navršava 27 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata, koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Skupština srpskog naroda u BiH, koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH, donijela je desetak konstitutivnih akata koji su bili ustavnopravna osnova za stvaranje Republike Srpske ali dva su najbitnija - Deklaracija o proglašenju Republike Srpske i Ustav Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda BiH Deklaraciju je donijela 9. januara 1992, a Ustav 28. februara iste godine.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE