• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jezero, Šipovo i Jajce zajedno u očuvanju Plive

Autor SRNA

Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić rekla je danas da opštine Jezero, Šipovo i Jajce, koje su smještene u slivu rijeke Plive, planiraju uraditi zajednički,regionalni strateški plan i dokument koji bi bio osnova za očuvanje te rijeke.

 Jezero, Šipovo i Jajce zajedno u očuvanju Plive Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Ona je nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima opština Šipovo i Jajce rekla da su razgovarli o projektima koje mogu rješavati regionalnim pristupom, inicijativom sa lokalnog nivoa i uključivanjem svih relevantnih ustanova kao što su Vode Srpske i Federacije, te da su dogovorili izradu strategije, odnosno planskog dokumenta.

Ružičićeva je istakla da je na sastanku izneseno mnogo prijedloga, ali da su se najviše bavili ekologijom.

"Razgovarali smo i o tome kako i na koji način sanirati same pritoke na rijeci Plivi i kako regulisati vodostaj kako ne bi dolazilo do polava, a znamo da pritoke i bujične rijeke stvaraju poplave kao što u Jezeru to čini rijeka Jošavka", istakla je ona.

Ružičićeva je navela da su razgovarali i o uklanjanju otpada postavljanjem eko- brana i eko-mreža na slivu Plive.

"Moguće da bi se postavila velika regionalna eko-brana koja bi sabirala sav otpad na Plivi ili bi se postavilo više manjih brana. Razgovarali smo i o uklanjanju divljih deponija kao i o stvaranju novih uređenih centralnih deponija", pojasnila je Ružičićeva.

Prema njenim riječima, imaju mnogo projekata ali je svemu preduslov čistoća rijeke Plive.

"Bili su i prijedlozi o poribljavanju Plive, o povezivanju biciklističke staze, uređenju kompletne staze desne obale Plive u ove tri opštine pa i o nekom polumarotonu", navela je Ružičićeva.

Opštine Jezero, Šipovo i Jajce su 2017. godine potpisale soprazum o očuvanju rijeke Plive, tako da je današnji sastanak i plan izrade zajedničke strategije samo nastavak ove saradnje ka istom cilju.

Osim Ružičićeve sastanku sa prisustvovali i načelnik opština Jajce Edin Hozan, predstavnici opštine Šipovo, te predstvanici Američke ambasade iz tima za podršku civilnoj i vojnoj saradnji i Odjeljenja civilne zaštite iz Banjaluke.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE