• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijem u Beogradu povodom prvog Ustava Srpske

Autor SRNA

U Beogradu je održan svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i 27 godina od proglašenja prvog Ustava Srpske.

 Prijem u Beogradu povodom prvog Ustava Srpske Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Beogradu da je Republika Srpska formirana kao odraz slobode srpskog naroda.

Dodik je izrazio je zadovoljstvo što se u Beogradu večeras obilježava dan kada je Republika Srpska dobila prvi Ustav.

"Bio sam jedan od onih koji je prije 27 godina digao ruku i dao svoj glas za donošenje prvog Ustava Srpske", rekao je Dodik u obrćanju na prijemu u Starom dvoru u Beogradu koji je organizovalo Predstavništvo Srpske u Srbiji povodom Dana Republike i 27 godina od proglašenja prvog Ustava Srpske.

Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je da je srpski narod stradalnički narod koji se kroz vijekove borio za slobodu i dijelio tu slobodu sa drugima.

On je naglasio da je Srpska formirana kao odraz slobode srpskog naroda, te da za Srbe nema slobode bez države.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je večeras u Beogradu da treba jačati snagu i očuvati upornost i posvećenost daljoj izgradnji Republike Srpske koja je simbol opstanka, garant bezbjednosti i pretpostavka razvoja.

Cvijanovićeva je istakla da je ponosna na činjenicu da je, u gotovo nemogućim okolnostima, obezbijeđena puna institucionalna, politička i finansijska stabilnost Srpske.

"Sa sigurnošću možemo reći da je Republika Srpska danas jedina samoodrživa zajednica unutar BiH. Oni koji pokušavaju da ospore ime naše Republike, njenu ustavnu poziciju i institucionalni kapacitet, morali bi da imaju to na umu", naglasila je predsjednik Srpske, obraćajući se na prijemu povodom Dan Republike Srpske u Srbiji i 27 godina od proglašenja prvog Ustava Republike Srpske.

Ona je navela da, međutim, treba još mnogo raditi na jačanju Republike Srpske.

"Našim ljudima treba više posla, bolje plate i penzije, bolji putevi, škole, bolnice i sve drugo što je neophodno da život pojedinca, porodice i našeg društva u cjelini bude uređeniji. Zato sam srećna što smo i ovaj put, nakon održanih izbora, u najkraćem roku formirali Vladu i nastavili da povećavamo plate i penzije i realizujemo brojne infrastrukturne projekte", naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike rekla je da Srpsku treba postepeno oslobađati loših navika jer današnji svijet ne trpi inertnost i nedostatak inicijative.

"Zato je neophodno da razvijamo atmosferu i svijest o tome da su mobilnost, inicijativnost i akcija imperativ ne samo za uspjeh, već i za opstanak. Isto tako, trebamo očuvati one vrijednosti i navike po kojima se razlikujemo od otuđenih i mentalno robotizovanih društava. Mala smo zajednica, i to je moguće, uprkos globalnim kretanjima", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Srpsku za pet ili 10 godina vidi kao bolju, razvijeniju, napredniju, izgrađeniju, sposobniju da se prilagođava i da ide ukorak sa zahtjevima novog vremena, svjesniju sebe i važnosti svog očuvanja.

Osima Dodika i Cvijanovićeve, na prijemu se obratio i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović. Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, potpredsjednici skupština Srbije i Republike Srpske, ministri u vladama Srbije i Srpske i ostali zvaničnici Srbije i Srpske.

Na prijemu su bili i predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, ugledne ličnosti iz svijeta kulutre, umjetnosti, nauke, prosvjete, privrede i sporta Srbije i Republike Srpske i veliki broj zvanica i gostiju. Prijemu je prisustvovao i patrijarh srpski Irinej.

Ovo je peti prijem koji u Beogradu ovim povodom priređuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Danas se navršilo 27 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Skupština srpskog naroda u BiH, koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH, donijela je desetak konstitutivnih akata koji su bili ustavnopravna osnova za stvaranje Republike Srpske, ali dva su najbitnija - Deklaracija o proglašenju Republike Srpske i Ustav Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda BiH Deklaraciju je donijela 9. januara 1992. godine, a Ustav 28. februara te godine.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE