• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trivić: Nema para za besplatne udžbenike

Autor SRNA

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da resorno ministarstvo u ovoj školskoj godini ne može podržati građansku inicijativu o uvođenju besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola.

 Trivić: Nema para za besplatne udžbenike Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Budžetom, kaže ministarka, nisu predviđena sredstva za to.

Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Poslanik SNSD-a Denis Šulić smatra da je potrebno pronaći sistemsko i trajno rješenje u narednom periodu radi obezbjeđivanja besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj. 

On smatra da, osim Vlade Republike Srpske, opštine i gradovi iz svojih budžeta treba da finansijski podrže besplatne udžbenike za sve osnovce u Srpskoj. 

Poslanik SDS-a Davor Šešić smatra da je ova inicijativa dobra i da je treba podržati. 

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković rekao je da mora biti novca za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj, ako se ima u vidu da se milionska sredstva troše za manje bitne stvari. 

Poslanik SP-a Andrea Dorić kaže da SP podržava ovu građansku inicijativu, te da je potrebno razgovarati i pronaći najbolja rješenja za njenu realizaciju.

Trivićeva je rekla da je u ovogodišnjem budžetu Srpske za besplatne udžbenike predviđeno 980.000 KM, dok je za uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Srpskoj potrebno obezbijediti dodatnih 11 miliona KM.

"Prioritet je da se besplatni udžbenici obezbijede djeci kojoj je to najpotrebnije", istakla je Trivićeva tokom skupštinske rasprave o prijedlogu zaključka za uvođenje besplatnih udžbenika sa zve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj - građanska inicijativa.

Trivićeva je rekla da će ova godina proteći u analizi i uporednoj izradi socijalne karte koja ne podrazumijeva samo prava socijalnih kategorija, već i prava svih drugih kategorija u društvu u vezi sa ovom inicijativom.

Ona je podsjetila da resorno ministarstvo od školske 2007. godine obezbijeđuje besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, za šta je do sada izdvojeno oko 11,5 miliona KM.

Trivićeva je podsjetila da Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske od 2007. godine obezbjeđuje udžbenike za odlične učenike osnovnih škola od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece, za šta je do sada izdvojeno oko dva miliona KM.

Ona je rekla da je resorno ministarstvo dobilo akt Saveza opština i gradova Republike Srpske koji je radio obuhvatnu analizu iz koje se vidi da lokalne zajednice po različitim osnovama obezbjeđuju besplatne udžbenike za djecu iz osnovnih škola, i to onu iz višečlanih porodica i koja ostvaruju prava iz boračkih kategorija i socijalne politike.

Član inicijativnog odbora za pokretanje ove građanske inicijative Duško Tadić smatra da bi, poštujući inicijativu koju je potpisalo 4.600 građana Republike Srpske, Narodna skupština u cijelosti trebalo da prihvati ovaj prijedlog.

On je predložio da Narodna skupština usvoji zaključak u kojem se konstatuje da je uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj od javnog i opšteg interesa za Srpsku.

U istom zaključku predloženo je da se zaduži Vlada Republike Srpske da pokrene postupak donošenja i usvajanja zakona kojim bi se uveli besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola u Srpskoj.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Laufer

Kako vas nije stid da tako pricate nema novca..zakonom ste obavezali da je osnovna skola obavezna .. Novac mora da se nadje da se planira u budjetu i da si ministarsvu prosvjete svake godine uplati za nabavku udzbenika ako ne onda prepolivite cijene istih jer su preskupi udzbenici i sve ostalo sto ide uz njih ..

MONDO REPORTAŽE