• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povratnici žive bez vode, struje, telefona...

Autor SRNA

Marčeta je istakao da će Srbi povratnici u FBiH, ukoliko se ovako nastavi, morati ponovo da se sele sa svojih ognjišta.

 Povratnici žive bez vode, struje, telefona... Izvor: Mondo/Goran Sivački

Predsjednik inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba Federacije BiH Mile Marčeta rekao je da Srbi u FBiH žive u jako teškim uslovima, u pojedinim selima nemaju vodu, električnu energiju, nemaju put ni signal za mobilnu telefoniju, te da će, ukoliko se ovako nastavi, ponovo morati da se sele sa svojih ognjišta.

Ilustracija
Izvor: Mondo/Goran Sivački

Marčeta je istakao da će Srbi povratnici u FBiH, ukoliko se ovako nastavi, morati ponovo da se sele sa svojih ognjišta, jer nema ulaganja, nema infrastrukture, a strukture vlasti koje će se formirati na nivou BiH treba da budu upoznate o položaju srpskih povratnika u FBiH 

"Najbolji primjer kako Srbi žive tamo gdje su se vratili na svoja ognjišta je da nemaju adekvatne uslove za normalan život, nemaju puta, vode, električne energije niti signala za mobilnu telefoniju, kao što su srpska sela Preodac, Gornji i Donji Tiškovac i Trubar", rekao je Marčeta. 

Prema njegovim riječima, osim u Livanjskom kantonu, položaj Srba je težak i u Unsko-sanskom kantonu, Zapadnohercegovačkom, Posavskom i mnogim drugim opštinama i gradovima u FBiH. 

"Mostar i Sarajevo su sami po sebi specifični, Srbi nemaju prava kao što su ih imali. Ako taj trend bude nastavljen, Srba neće ni biti u povratničkim opštinama", rekao je Marčeta. 

On je dodao da je Glamoč primjer kako Srbi nemaju svoja prava, jer u školama srpska djeca i dalje ne izučavaju maternji srpski jezik, navodeći da je u Osnovnoj školi Glamoč trećina učenika srpske nacionalnosti i da ih ima oko 90. 

Marčeta je naveo da je ove zime u FBiH bilo jasno kako preživljavaju Srbi povratnici koji su danima bili odsječeni od svijeta, a pomoć su morali potražiti od Oružanih snaga BiH i Civilne zaštite Republike Srpske. 

"Sigurno je da su oni koji su se vratili svojim kućama prihvatili ustavnopravno uređenje gdje bi trebalo da budu ravnopravni sa ostala dva naroda, ali očigledno nekome drugome to smeta, pa položaj Srba nije onakav kakav bi trebalo da bude. Činjenica je da prirodnih resursa ima najviše tamo gdje su se Srbi vratili, ali tim resursima upravlja neko drugi", naveo je Marčeta. 

Marčeta je rekao da se 20 godina po povratku Srba na svoja ognjišta ništa nije promijenilo. 

"Krajnje je vrijeme da neko počne da obraća pažnju na Srbe povratnike u FBiH. Sramota je da ljudi žive bez struje u 21. vijeku kao da je kameno doba, bez vode, puta i signala za mobilnu telefoniju i prava da izučavaju maternji jezik", zaključio je Marčeta. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE