• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Prognoze o migrantima jako pesimistične"

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Ombudsman za ljudska prava u BiH Ljubinko Mitrović upozorio je danas u Narodnoj skupštini RS da su prognoze i procjene o ulasku migranata u BiH u ovoj godini "jako pesimistične".

 "Prognoze o migrantima jako pesimistične" Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predstavljajući Izvještaj o stanju u oblasti migracija, Mitrović je naveo da su najoptimističnije procjene da će ove godine u BiH ući preko 60.000 migranata, dok ih je u prošloj godini bilo ukupno 24.000.

On je naveo da je u izvještaju utvrđeno da se prošle godine u preko 98 posto slučajeva radilo o migrantima koji su ušli ili ulaze bez ikakvih identifikacionih dokumenata, i to na mjestima koja nisu predviđena za prelazak granice.

"Oko 25 posto dolazi iz Sirije, a ostalo, skoro 80 posto su ekonomski migranti iz Pakistana, Irana, Iraka, Libije, Avganistan itd. ", rekao je Mitrović.

"Ovo je problem svih nivoa vlasti. Najave su jako pesimistične", istakao je Mitrović.

Upozorio je da, ako se ne preduzmu sve mjere, u BiH će se sve češće dešavati ono što se prošle godine dešavalo samo sporadično, a to je blokada pojedinih dijelova bh. teritorije.

 "Upravljajmo krizom ili će u suprotnom ona upravljati nama", naglasio je Mitrović.

Naveo je da se hitno moraju alarmirati svi nivoi vlasti, kako bi se adekvatno suočili sa ovim "izuzetno ozbiljnim problemom".

"To moramo učiniti već sutra, a mislim d asmo trebali juče", dodao je Mitrović.

Naveo je da službenici Ombudsmana za ljudska prava BiH obišli sve lokacije gdje se nalaze migranti u BiH, te razgovarali sa svima, a da osim osiguranja prava migrantima, treba voditi računa i o obavezi osiguranja bezbjednosti i zdravlja domaćeg stanovništva.

Među preporukama koje su dali svim nivoima vlasti u BiH su povećanje efikasnosti nadzora i kontrole granice, ulaska i boravka stranaca i podizanje na viši nivo zaštite bezbjednosti građana BiH, te osiguranje adekvatnih prava za migrante, prije svega smještajne, a onda i sva druga.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kh

Dali su srbi imali prava kada su izbjegli?

MONDO REPORTAŽE