• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TI BiH: Prijave protiv policajaca zbog brutalnosti

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

"Uz prijavu su dostavljeni uznemirujući snimci na kojima se vidi kako su policijski službenici primijenili fizičku silu prema nemoćnoj osobi dok je oborena na betonsku podlogu"

 TI BiH: Prijave protiv policajaca zbog brutalnosti Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Predstavnici Transparency International u BiH su danas, predstavljajući rezultate analize o prijavi korupcije u prošloj godini, ocijenili da posebno zabrinjava što se prijave u pravosuđu i policiji, izdvajaju po svojoj ozbiljnosti u pogledu kršenja osnovnih ljudskih prava.

"U Banjoj Luci su bile posebno izražene prijave na rad policajaca, zbog čega su iz TI BiH podnijeli nekoliko krivičnih prijava protiv više policijskih službenika", istakao je Uglješa Vuković, analitičar TI BiH.

Ove prijave su se odnosile na decembarska okupljanja u Banjoj Luci, u vrijeme protesta „Pravda za Davida“, a iz TI BiH su ocijenili da je tada bila primjetna „posebna bezobzirnost u policijskom okupljanju“.

"Prijave su podnesene zbog sumnje u krivična djela nasilničko ponašanje i povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja. Uz prijavu su dostavljeni uznemirujući snimci na kojima se vidi kako su policijski službenici primijenili fizičku silu prema nemoćnoj osobi dok je oborena na betonsku podlogu", istakli su u TI BiH.

Oni su naveli podatak da je prošle godine postupano u 210 predmeta na osnovu prijava građana o korupciji. Podneseno je ukupno sedam krivičnih prijava protiv službenih i drugi lica zbog sumnje da su počinili krivična djela u vezi sa korupcijom. Takođe, zbog nemogućnosti pristupa informacijama od javnog značaja, podneseno je 15 tužbi protiv različitih institucija. Među njima su, MUP Kantona Sarajevo, Grad Trebinje, UKC Banja Luka, itd.

"Građani najčešće prijavljuju korupciju i nepravilnosti u radu u državnoj upravi, pravosuđu i obrazovanju. Kao i ranijih godina, građani su najviše podnosili tužbe na sumnje u neregularnosti u postupcima zapošljavanja, netransparentnog postupka, partijskog ili klijentelističkog zapošljavanja, ali je povećan i broj prijava zbog nezakonitog trošenja javnih sredstava", istakli su u TI BiH.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jk

Dragan@ A gdje je to trebala biti policija,po tvom mišljenju?Trebala je baš da bude tu gdje je i bila i da štiti ostali narod i institucije.

Petar

A kad petorica cipelaju policajca to nije brutalno

Dragan

@Petar kolega tada policija nije ni trebala biti na trgu i ne bi bilo nasilja

MONDO REPORTAŽE