• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Donja Gradina: Sjećanje na žrtve ustaškog zločina

Autori mondo.ba Autori SRNA

Na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina položeni su vijenci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora

Vijence su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijeri Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri u vladama Srpske i Srbije, predstavnici lokalnih zajednica iz Republike Srpske, potomci žrtava jasenovačkog sistema logora, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Vijence su položili i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, preživjeli jasenovački logoraši, predstavnici Republike Srpke u institucijama BiH, delegacije iz Izraela, Jevrejske zajednice u Republici Srpskoj, romske zajednice, ambasadori Rusije Petar Ivancov, SAD Erik Nelson, Velike Britanije Metju Fild i šef deleacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora počinjen genocid i Holokaust nad više 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja što ne smije biti zaboravljeno i da je zato srpska država sinonim za slobodu srpskog naroda.

"Tek 27 godina obilježavamo ovo strašno stradanje koje se dogodilo prije više od 70 godina u Drugom svjetskom ratu. To govori da se htjelo sakriti strašno stradanje Srba, Jevreja i Roma, među kojima je bilo i 20.000 djece", rekao je Dodik na obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Grajf: Dići glas protiv antisemitizma

On je istakao da su djeca ubijana na najmonstruoznije načina, odnosno da su živa stavljana u vreće, koje su zavezane bacane u rijeku Savu.

"Zato ne mogu da zaboravim i oprostim ustaškom režimu za ono što su uradili našem narodu", poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je Jasenovac, kao mjesto najmasovnijeg stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, simbol genocida i ogromna istorijska rana koja nikada neće do kraja zacijeliti i da je nastao na stranicama mržnje, bolesne, mračne ideologije i konceptu istrebljenja.

"Stradanje koje se ovdje desilo više je od genocida, a ni pravna, ni moralna terminologija ne poznaju primjerenu kvalifikaciju za zlodjela, neljudskost i svirepost metoda kojima su vršene egzekucije ili za ideološko-politički koncept koji je iza toga stajao", rekla je Cvijanovićeva u obraćanju prisutnima u Donjoj Gradini.

Ona je istakla da se strahota ovih zločina ne ogleda samo u zastrašujućem broju nevinih žrtava koje su ubijene na najsvirepiji način, već i u činjenici da se radilo o institucionalnom, unaprijed planiranom genocidnom projektu Nezavisne Države Hrvatske, čiji je krajnji cilj bio fizičko uništenje srpskog, kao i jevrejskog i romskog naroda.

Vapaj se čuo do neba, ali ne do Zagreba

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Donjoj Gradini da će Srbija uložiti velike napore i energiju da njeguje uspomenu na žrtve logora Jasenovac da se ne bi zaboravio zločin u kojem su stradali nedužni ljudi, žene, djeca i straci.

Brnabićeva je istakla da je potrebno uložiti što veće napore da bi jasenovačke žrtve snažnije i odlučnije bile zaštićene od zaborava, kao i da se pokaže poštovanje prema njima.

"Zato ćemo uložiti značajna sredstva u obnovu i izgradnju Memorijalnog centra Donja Gradina na lično zalaganje i inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ovo će biti samo početak obnove sećanja i poštovanja", rekla je Brbnabićeva.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je na grobnom polju Hrastovi u Spomen-području Donja Gradina parastos srpskim žrtvama ubijenim u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac, nakon čega su glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel i član Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković pročitali molitve na jevrejskom i romskom jeziku za svoje stradale sunarodnike.

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je jutros u Kozarskoj Dubici služio Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina.

Pomenu jasenovačkim žrtvama u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, opštinski zvaničnici, predstavnici Trećeg (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i veći broj vjernika.

"Memorijalnim kompleksom počast žrtvama Jasenovca"

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je danas u Spomen-području Donja Gradina izložbu likovnih i literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola, čija je tema bila stradanje i sjećanje na nevine žrtve u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac.

Na konkursu, koji je raspisao Republički pedagoški zavod, učestvovali su učenici iz više od 120 osnovnih i 64 srednje škole iz cijele Republike Srpske. Najboljim autorima danas su uručene zahvalnice i nagrade.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac. 

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

U Memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je više od 20.000 djece.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dan

A gde su pokajnici, potomci tih zlotvora I politicari is ustasije? Stam ih bill I tu pijanu predsednicu koja kritikuje seselja. On je malo dete u odnosu na progon is Krajine I ubistva u jasenovcu da see nemci groze tog klanja. Meni je tetka sa 16 good tamo zaklana I prababa.Neka im bog vrati.

Banja Luka

Nekontam sta Igor Radojicic tu trazi politicke pojene nekontam gradonacelnik Banja luke nema veze sa protokolom a najavljuje se tuga jad i cemer

MONDO REPORTAŽE