• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dežuramo, spremniji smo nego 2014. godine"

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

U Helikopterskom servisu Republike Srpske kažu da su u pripravnosti zbog upozorenja na moguće poplave naredne nedjelje i da mogu reagovati za pet minuta ako to bude potrebno.

 Helikopterski servis RS poplave Kusturić Izvor: Mondo/HSRS
Izvor: Mondo/HSRS

''Kada imamo upozorenje poput ovog i kada su na snazi meteoalarmi mi smo u stalnoj pripravnosti i imamo dežurne postave pilota i mehaničara da se može poletjeti u roku od pet minuta. Nadamo se da neće biti potrebno, ali ukoliko bude, mi reagujemo u roku od pet minuta", kaže Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa.

Oni su prošle godine nabavili novi helikopter "augusta 119 KX" sa daleko većim mogućnostima, koji je osposobljen za medicinske evakuacije, pa u vanrednim situacijama mogu dati još veći doprinos u pomaganju stanovništvu nego ranije. 

"Helikopter je ispravan, posade su spremne i obučene za najgori scenario i možemo reagovati veoma brzo zajedno sa jedinicama Civilne zaštite i za Specijalnom antiterorističkom jedinicom,'' kaže Kusturić.

Servis je takođe dobio informaciju da u nedjelju poslijepodne u ove kraje dolazi tzv. "Đenovski ciklon" sa ogromnom količinom padavina koje će na naše područje sručiti u dva do tri dana. Kusturić dodaje da je osoblje servisa spremno da prebaci svoje timove u neki drugi dio Republike Srpske ako to bude potrebno.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na sjeveru Srpske u narednom periodu pašće mjestimično od 100 do 110 litara kiše po metru kvadratnom što može izazvati poplave.

Civilna zaštita Grada Banjaluke izdala je uputstvo kako bi građani trebalo da se ponašaju u slučaju poplava.

I iz Odjeljenja za civilnu zaštitu Bijeljina danas su pozvali stanovništvo na maksimalnu budnost i pripravnost zbog intenzivnih padavina koje su najavljene od nedjelje do utorka, 12. do 14. maja. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić danas će se u Banjaluci sastati sa predstavnicima republičkih uprava, ustanova i zavoda, povodom najavljenih obilnih padavina koje bi mogle da izazovu poplave u Republici Srpskoj.

Sastanku će, osim predstavnika Ministarstva, prisustvovati predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Javne ustanove "Vode Srpske", Republičke uprave Civilne zaštite, te Hidroelektrane "Bočac", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE