• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodna skupština RS u četvrtak o Pelješkom mostu

Autori mondo.ba Autori Agencije

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika biće održana u četvrtak, 18. jula, odlučio je večeras parlamentrani kolegijum.

 Narodna skupština RS u četvrtak o Pelješkom mostu Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk



Narodna skupština na ovoj sjednici trebalo bi da se izjasni o Prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o Zaključku o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike Hrvatske koja je veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske.

Predsjedništvo BiH danas je sa dva glasa za (članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (predsjedavajući Milorad Dodik) usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike Hrvatske.

"Bilo je i prijedloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora sa Hrvatskom. Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasniću u NS RS-u zašto to nije dobro", kazao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva.

Dodik je naglasio da za razliku od Džaferovića i Komšića smatra da BiH sa Hrvatskom treba da gradi prijateljske odnose, tim prije jer Republika Srpska ima interes za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške.

On je ocijenio da je ponašanje Džaferovića i Komšića kontraproduktivno i izrazio nadu da će Narodna skupština Republike Srpske prepoznati interese Srpske i ovu odluku proglasiti nevažećom, tim prije jer se zna da je EU donirala sredstva za Pelješki most i da je kineski izvođač pouzdan partner.

Dodik je najavio da će o ovim pitanjima javnost biti obaviještena u zaključcima sa sjednice.

Savjet ministara nije odgovorio izazovima migrantske krize

Dodik je izjavio da je Predsjedništvo danas zaključilo da BiH neće biti baza za smještaj migranata i ocijenilo da je ponašanjem Savjeta ministara u tehničkom mandatu usložnjena situacija u vezi sa ovim problemom.

"Predsjedništvo BiH konstatuje da Savjet ministara /u tehničkom mandatu/ ni na ponovljeni zahtjev Predsjedništva nije dostavio sveobuhvatan i detaljan plan konkretnih mjera i aktivnosti koje je potrebno preduzeti radi rješavanja migrantske krize u BiH", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH smatra da je, usljed ovakvih postupaka Savjeta ministara u tehničkom mandatu, usložnjena situacija u BiH u vezi sa migrantima.

Dodik je najavio da će Predsjedništvo BiH pokrenuti razgovore sa nadležnim organima Srbije i Crne Gore s ciljem rješavanja pitanja ilegalnih migracija.

"Predsjedništvo BiH poziva nadležne nivoe vlasti da se aktivno uključe i pomognu u rješavanju pitanja migranata u Unsko-sanskom kantonu", prenio je Dodik novinarima zaključke Predjsedništva BiH o migrantskoj krizi.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pametno

Pametno. A sjednicu NSRS ne zakazivati dok ne rijese i ovaj dio oko nadzornog organa za most u Gradisci.

MONDO REPORTAŽE