• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Predložio sam da riješimo sve sa Hrvatskom"

Autor mondo.ba

Milorad Dodik je danas u NSRS rekao da je predložio dvojici kolega iz Predsjedništva da se iskoristi pitanje Pelješkog mosta i riješe sva pitanja sa Hrvatskom, ali da su oni to odbili.

 "Predložio sam da riješimo sve sa Hrvatskom" Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

''Na sjednici Predsjedništva sam predložio da se iskoristi prilika i da Predsjedništvo BiH traži da se sa Hrvatskom otvori sveobuhvatni razgovor i postigne sporazum o svim otvorenim pitanjima. Ne samo o odlaganju otpada na Trgovskoj gori i granicama, već i o imovini naših preduzeća na moru, a sve to koristeći značaj Pelješkog mosta za Hrvatsku i njihovu potrebu izbjegnu eventualni spor i arbitražu. Druga dva člana Predsjedništva su odbila moj prijedlog," rekao je Dodik u obraćanju poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je rekao da ključno pitanje zbog kojeg je pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa nije ''Pelješki most'' već preglasavanje srpskog člana Predsjedništva od strane druge dvojice.

"To je moglo biti i bilo koje drugo nevažno pitanje i ja bih se pozvao na ugrožavanje nacionalnog interesa. Neću dozvoili da budem preglasan u bilo čemu, pa makar i najbeznačajnijem pitanju", rekao je Dodik.

Na početku je citirao Ustav BiH gdje se se navodi da član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom Predsjedništva istu može proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju.

"Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije i ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka," citirao je Dodik.

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatran Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH, po kojoj je zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva, veoma štetan po vitalne interese Srpske.

Poslanici bi trebalo da se izjasne o potvrđivanju ove izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, posebno imajući u vidu da je poslije nekoliko godina sa Hrvatskom ugovorena izgradnja mosta na Savi u Gradišci.

Preciznije, na posebnoj sjednici biće razmatrano pitanje zaštite nacionalnog interesa srpskog naroda koje je, u skladu sa rokovima propisanim Ustavom, pokrenuo predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što su druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Šefik DŽaferović preglasavanjem nedavno donijeli zaključak da se Hrvatska pozove da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješe sva otvorena pitanja pristupa BiH otvorenom moru.

Nakon što je usvojen dnevni red, počelo je obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na čiji je zahtjev sazvana posebna sjednica.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović je rekao da sjednici prisustvuju najviši predstavnici institucija Srpske, kao i pojedini predstavnici međunarodne zajednice.  On je naglasio da će parlament danas raditi dok se ne razmotri jedina tačka dnevnog reda, nakon čega će se o njoj glasati.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE