• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Saradnja RS i Kine u konkretnim projektima"

Autori mondo.ba Autori SRNA

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da je za Srpsku izuzetno važno što je sa Kinom ostvarila saradnju koja se ogleda u konkretnim projektima.

"Ono što predstavlja ulazak Kine na prostor Srpske jeste Termoelektrana `Stanari` za koju svi kažu da je projekat koji je preporodio taj kraj i učinio da zajedno sa Rudnikom zapošljavaju skoro 1.000 radnika, što daje novu dimenziju cijeloj toj regiji", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Sarajevu gdje je večeras organizovan prijem povodom 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine.

Ono što je važno za Doboj, prema riječima Cvijanovićeve, jeste bolnica čija je izgradnja u toku, dogovori u vezi sa saobraćajnicama, odnosno podrška izgradnji auto-puta, te rekonstrukciji željeznice u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je pojasnila da je riječ o učešću Kine u jednom projektu koji podrazumijeva modernizaciju željezničkog sistema Srpske.

"Zadovoljni smo što se preko ovih projekata otvara prostor za buduću saradnju Republike Srpske i Kine", rekla je Cvijanovićeva i dodala da je Srpskoj veoma važno to što je uspostavila saradnju sa jednom ovako velikom i moćnom zemljom.

DODIK: KINA NEZAOBILAZAN FAKTOR GLOBALNE EKONOMIJE, POLITIKE I MIRA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Sarajevu na prijemu povodom 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine da ta država danas predstavlja nezaobilazan faktor globalne ekonomije, ali i svjetske politike i svjetskog mira.

"Ovdje smo da čestitamo kineskom predsjedniku, kineskom narodu i državi ovaj zaista veliki jubilej u kome su oni pokazali sposobnost da od jedne siromašne zemlje za nekoliko decenija postanu druga vodeća ekonomija na svijetu. To je zaista impozantno", rekao je Dodik.

On je naglasio da održavanje rasta koji Kina ima posljednjih godina utiče na održavanje globalnog rasta.



"Da nije bilo kineskog napretka sigurno da bi svijet bilježio negativne stope rasta", rekao je Dodik i poželio Kini uspjeh i da imaju što bolji mogući razvoj.

On je zahvalio za sve projekte koje je Kina imala u Republici Srpskoj, navodeći da su sva tri projekta koja je ambasador Kine u BiH pomenuo - sva locirana u Srpskoj.

"Na to smo ponosni i želimo da nastavimo sa Kinom da sarađujemo u formati `17 plus jedan` projekata `Pojas i put`, i u tom pogledu ćemo nastaviti kontakte sa kineskim kompanijama i njihovim vlastima", poručio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH prisustvovao je večeras prijemu povodom 70 godina postojanja Kine, koji je organizovao kineski ambasador u BiH Đi Ping.

ĐI PING: ZA 99 ODSTO POVEĆAN BROJ KINESKIH TURISTA

Kineski ambasador u BiH Đi Ping rekao je večeras u Sarajevu da o dobrim odnosima dvije zemlje najbolje govori podatak da je u prvoj polovini ove godine više od 45.000 kineskih turista posjetilo BiH, što je više za 99 odsto nego u istom periodu prošle godine, čime je Kina zauzela trećem mjesto po dolascima stranih turista u BiH.

Đi je na obilježavanju 70 godina postojanja Narodne Republike Kine naglasio da je praktična saradnja dvije zemlje stupila na još viši nivo.

"Prva termoelektrana, koju je izgradila kineska kompanija, u upotrebi je, položen je kamen temeljac za prvu bolnicu, uskoro će početi radovi na izgradnji prvog puta. Mi ćemo podržavati BiH u održavanju konferencije ministara transporta `17 plus jedan` i foruma gradonačelnika glavnih gradova `17 plus jedan` s ciljem da damo novi impuls ekonomskom i društvenom razvoju BiH", naveo je Đi.

Prema njegovim riječima, kulturna razmjena BiH i Kine postigla je zadovoljavajuće rezultate, izučavanje kineskog jezika je sve popularnije, više kulturnih delegacija došlo je u posjetu BiH, tako da građani imaju priliku da uživaju u kineskoj muzici, pjesmama, plesu, slikanju i filmovima.



Na prijemu kojem prisustvuju i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, Ping je rekao da nije lako doći do uspjeha u saradnji između dvije zemlje, te da su uspjesi rezultat zajedničkih napora svih strana.

On je izrazio zahvalnost prijateljima iz BiH iz svih sfera, te kineskim građanima na uloženim naporima za unapređenje bilateralnih odnosa.

"Vjerujem da će saradnja Kine i BiH sigurno približavati naše narode i dvije zemlje koje su geografski udaljene desetine hiljada kilometara", dodao je ambasador Đi.

On je rekao da je njegova zemlja u posljednjih 70 godina svijetu dala čudo, te da se to nastavlja.

"U kontekstu rastućeg protekcionizma i generalnog usporavanja rasta svjetske ekonomije, stopa rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini ove godine dostigla je 6,3 odsto, što govori o snažnoj otpornosti kineske ekonomije i činjenici da Kina ima sposobnost i uvjerenje da zajedno sa svim zemljama koje podržavaju globalizaciju i multilateralizam, uključujući BiH, odgovori na sve pritiske i izazove", naglasio je Đi.

On je rekao da se ova dalekoistočna zemlja znatno preobrazila, zahvaljujući konstantnom trudu i naporima više generacija ljudi.

Prijemu su prisustvovali i bošnjački i hrvatski zvaničnici u BiH, predstavnici diplomatskog kora, te političkog, društvenog i privrednog života iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE