• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strani ambasadori: Mostarcima omogućiti pravo glasa

Građanima Mostara predugo se uskraćuje pravo glasa i potrebno je preduzeti hitne korake da bi oni naredne godine mogli izaći na lokalne izbore.

 Mostar izbori pravo glasa Izvor: Mondo/Goran Sivački

Saglasili su ovo na današnjem sastanku predstavnici međunarodne zajednice i ambasada SAD i Velike Britanije sa predsjednicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Možda će vas zanimati

U zajedničkom saopštenju međunarodne zajednice i ambasada navodi se da su izbori u Mostaru od ključnog značaja i napominje da je Evropski sud za ljudska prava u presudi o izborima u Mostaru jasno stavio do znanja da je parlament BiH odgovoran za rješavanje ovog zastoja.

"Kao dvije stranke koje su značajno zastupljene u parlamentu i koje imaju snažnu bazu u Mostaru - SDA i HDZ BiH imaju posebno bitnu ulogu u pronalaženju politički prihvatljivog rješenja koje se može pretvoriti u zakon prije raspisivanja izbora u maju 2020. godine", dodaje se u saopštenju.

Na ovom sastanku, predstavnici međunarodne zajednice izrazili su spremnost da podrže inicijative sa lokalnog nivoa radi kompromisnog rješenja kojim bi se građanima ponovo omogućilo pravo da glasaju, čime bi se sprovele presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, a Mostar pokazao kao jedinstven i multietnički grad.

Sastanku su prisustvovali specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer, američki ambasador u BiH Erik Nelson, šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalec i otpravnik poslova Ambasade Velike Britanije u BiH Rut Vajsmen. 

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE