• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranke na prostor potrošile 111 miliona KM!

Različiti nivoi vlasti u BiH su od 2004. do 2009. izdvojili nešto više od 111 miliona KM za plaćanje troškova stranaka, uključujući i kiriju.

 Stranke na prostor potrošile 111 miliona KM! Izvor: MONDO

Prema izvještajima Centralne izborne komisije BiH, na koje se poziva Centar za istraživačko novinarstvo, opštine i druge institucije vlasti su od 2004. do 2009. godine strankama ustupile na besplatno korištenje najmanje 246 poslovnih prostora.

U tom periodu Stranka demokratske akcije  besplatno je koristila 50 javnih prostorija, Stranka za BiH 34, Socijaldemokratska partija BiH 25, Hrvatska demokratska zajednica /HDZ/ BiH 24, Srpska demokratska stranka 22, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Partija demokratskog progresa po 19, a Socijalistička partija 17.

Ostala 53 ustupljena prostora koristile su druge stranke.  Prema riječima predsjednika CIK-a BiH Irene Hadžiabdić, 19 opština nije ni donijelo odluku o cijenama zakupa.  Stranke su, uglavnom, dobijale na korištenje poslovne prostore, a u pojedinim opštinama su im dodjeljivane i zgrade predškolskih ustanova.

U Ulici maršala Tita broj 9 u centru Sarajeva svoje kancelarije smjestilo je nekoliko stranaka.

Stranka za BiH, prema riječima direktora Službe za zajedničke poslove Federacije BiH, godinama odbija da potpiše s njima ugovor o zakupu uz obrazloženje da je zgrada u kojoj je smještena njena kancelarija državna imovina i da zbog toga ugovor ne mogu potpisivati sa FBiH.       Iako su potpisali ugovor, rentu u ovoj zgradi ne plaćaju ni SDA, Liberalna demokratska stranka, HDZ 1990, Hrvatska seljačka stranka-Nova hrvatska inicijativa, Socijaldemokratska unija, i Ekološka stanka. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE