• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Rašićeva negirala krivicu

Jelena Rašić, nekadašnji član tima odbrane Milana Lukića u Haškom tribunalu, izjavila je da se ne osjeća krivom ni po jednoj od tačaka optužnice

 Hag: Rašićeva negirala krivicu Izvor: MONDO

Prema navodima optužnice,  Rašićeva  je odgovorna za podmićivanje svjedoka u predmetu protiv Milana Lukića i Sredoja Lukića. 

Rašićeva  se, kako se navodi u optužnici,  18. oktobra 2008. u Sarajevu sastala sa Zuhdijom Tabakovićem, kome je dala prethodno pripremljenu izjavu, tražeći da je on potpiše, u zamjenu za 1.000 evra i obećanje da će dobiti još novca  ukoliko bude svjedočio u korist Milana Lukića.

"Tabaković je potpisao lažnu izjavu, jer nije imao saznanja o bilo kojem  događaju opisanom  u izjavi",  navodi  se u optužnici  i dodaje da je   Rašićeva  Tabakoviću "pokazala još dvije izjave za upotrebu na suđenju i pitala da li on može da nađe još dvojicu rođenih u Višegradu da ih  potpišu". 

Tabaković je, kako se dalje navodi, u oktobru 2008. upoznao Rašićevu sa  dvije osobe,  koje su potpisale izjave.  U Haškom tribunalu je u martu   Zuhdija Tabaković osuđen na tri mjeseca zatvora za nepoštovanje suda, zbog potpisivanja lažne izjave u predmetu "Lukić i Lukić".  

 Tabaković je sa Tužilaštvom sklopio sporazum o priznaju krivice po tri tačke optužnice, a u zamjenu za to priznanje povučene su preostale tri tačke. On je potvrdio da je u oktobru 2008, na nagovor Jelene Rašić, potpisao unaprijed pripremljenu lažnu izjavu, a od nje zauzvrat dobio hiljadu evra. 

U spornoj izjavi, on je naveo da je bio očevidac strijeljanja grupe Bošnjaka na Drini kod Višegrada 7. juna 1992, a da među počinicima nije bilo Milan Lukić.   Za svjedočenje pred sudom, gde bi tu izjavu potvrdio, Jelana Rašić mu je navodno obećala još hiljadu i po evra, odjeću, cipele, plaćene putne troškove i smeštaj. Na njen zahtjev, Tabaković je pronašao još dva svjedoka, koji su pod istim uslovima potpisali lažne izjave. 

Jelana Rašić je u pritvor u Hagu prebačena prije dva dana, a za njenog zastupnika za prvo pojavljivanje   određena je advokat iz Beograda Mira Tapušković. Optužnica je bila podignuta kao poverljivi dokument, a njena povjerljivost je, uz saglasnost obje   strane, jutros ukinuta. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE