• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS dobila 50 miliona evra za kanalizaciju i vodovod

Potpisan ugovor o 50 miliona evra kreditnih sredstava za finansiranje izgradnje i sanacije vodovodne i kanalizacione mreže RS.

 RS dobila 50 miliona evra za kanalizaciju i vodovod Izvor: MONDO

Ministar finansija u Vladi Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić i ministrar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić su u Sarajevu sa predstavnicom Evropske investicione banke (EIB) Merion Henike potpisali ugovor o 50 miliona evra kreditnih sredstava za finansiranje izgradnje i sanacije vodovodne i kanalizacione mreže u 24 opštine RS.

Prema Džombićevim riječima, riječ je   o značajnom projektu za RS sa stanovišta potreba lokalne zajednice, o čemu govori podatak da su opštine prilikom predstavljanja svojih potreba vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu stavile u istu ravan sa putnom mrežom.
"Radi se o značajnom problemu, koji treba da riješimo kreditnim, sopstvenim i donatorskim sredstvima", rekao je Džombić dodavši da je moguće da se projektu, u toku njegove realizacije, priključe još neke opštine.

Džombić je objasnio da će preostalih 50 miliona za realizaciju projekta izgradnje i sanacije vodovodne i kanalizacione mreže u RS biti obezbijeđeno tako što će 15 miliona biti izdvojeno iz sopstvenih sredstava, a 35 miliona trebalo bi da se obezbijedi putem donacija.

Ministar finansija i trezora BiH precizirao je da se radi o vrlo povoljnom kreditu, koji će biti otplaćivan 25 godina, uz grejs period od osam godina.
 Viša službenica EIB za zapadni Balkan Merion Henike pohvalila je napore Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo RS jer su omogućili realizovanje ovog projekta.
Ona je podsjetila da je EIB 2008. godine sličan projekat potpisala sa 15 opština u Federaciji BiH.

 Projektom izgradnje i sanacije vodovodne i kanalizacione mreže u RS obuhvaćene su opštine Prijedor, Kotor Varoš, Ribnik, Brod, Pale, Sokolac, Rogatica, Trebinje, Zvornik, Gacko, Lopare, Donji Žabar, Gradiška, Han Pijesak, Laktaši, Novi Grad, Šamac, Šekovići, Šipovo, Trnovo, Vlasenica, Vukosavlje, Kozarska Dubica i Teslić.

Završetak projekta očekuje se do 2015. godine, a investicijama će biti obuhvaćeno 408 kilometara glavnih vodovodnih cijevi, 265 kilometara kanalizacije, jedno postrojenje za proizvodnju pitke vode, tri postrojenja za tretman otpadnih voda i neka poboljšanja izvora vode.
Vrankić i Henike potpisale su i sporazum o grantu  EU u iznosu od pet miliona evra za projekte vodovoda i kanalizacije u sedam opština u Federaciji BiH.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE