• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen budžet institucija BiH za 2019. godinu

Autor SRNA

Dom naroda Paralamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojio u oba čitanja Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu u iznosu oko 1,8 milijardi KM, a koji je predložilo Predsjedništvo BiH.

Ovaj prijedlog je na sjednici u srijedu, 18. decembra, usvojio Predstavnički dom, a, prema tom dokumentu, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u ovoj godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine.

Za servisiranje spoljnog duga BiH namijenjeno je 825.760.678 KM, što je manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Možda će vas zanimati

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Dušanka Majkić informisala je Dom naroda da je na sjednici Komisije u obrazloženju budžeta usvojena izmjena, pa je dio koji se odnosi na aktivnosti Ministarstva odbrane umjesto "pristupanje NATO-u" zamijenjen riječima "druge oblike saradnje sa NATO-om".

Bošnjački delegat Denis Bećirović konstatovao je da Dom naroda o prijedlogu budžeta za 2019. godinu raspravlja 10 dana prije isteka ove godine, te da su davno prošli svi rokovi za razmatranje budžeta u Parlamentarnoj skupštini.

Bećirović se osvrnuo i na pojedinačne stavke budžeta, među kojima na povećanje budžetske stavke za parlament BiH.

Hrvatski delegat Zlatko Miletić postavio je ministru finansija Vjekoslavu Bevandi pitanje da li se ovim budžetom ispravlja nepravda prema policijskim službenicima u bezbjednosnim agencijama BiH kada su u pitanju naknade za topli obrok i druge prinadležnosti.

Odgovarajući na pitanje, Bevanda je objasnio da je upravo zbog isplate tih prinadležnosti budžet za 2019. godinu povećan za 16 miliona KM.

Davanjem saglasnosti za ratifikaciju ugovora i sporazuma za finansiranje više infrastrukturnih i drugih projekata u BiH, vrijednih oko milijardu evra, završena je hitna sjednica Doma naroda.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE