• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić o "ometanju" napretka BiH

Haris Silajdžić izjavio u UN da napredak BiH ometaju "učenicni" Miloševića, Karadžića i Mladića, ali nije nevao ko su "ostaci" tih snaga.

 Silajdžić o "ometanju" napretka BiH Izvor: MONDO

onih koji i dalje vjeruju u dovršenje političkog projekta koji se pokazao katastrofalnim, ne samo za BiH već i za cijeli region".

"Ukratko, oni i dalje vjeruju da je svijet zaboravio zločine počinjene nad civilnim stanovništvom, koncentracione logore, logore za silovanje i genocide", rekao je Silajdžić, jedna od trojice članova kolektivnog šefa države tokom debate u Generalnoj skupštini UN

Silajdžić, muslimanski predstavnik u Predsjedništvu nije precizirao na koga se odnosi pomenuti dio njegovog govora, niti ko su "ostaci" tih snaga.

"Pošto su stotine hiljada nesrpskih ciivila ubijene ili protjerane iz jednog dijela BiH, oni se sada javno zalažu za secesiju", rekao je predsjednik Predsjedništva BiH.

"Oni se nadaju i, kako kažu, sanjaju da će svijet nekako priznati taj entitet kao nezavisnu državu... Oni kažu da računaju na povoljne geopolitičke okolnosti", dodao je on.

Silajdžić tvrdi da bi za te, kako je rekao "učenike (bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije Slobodana) Miloševića, (nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana) Karadžića i (svojevremenog komandanta Viojske RS Ratka) Mladića" to bila "nagrada za genocid u Srebrenici, Prijedoru, Zvorniku, Sarajevu, Mostaru i drugim mjestima užasnih zločiina".

Po Silajdžiću, ti "ostaci" će nastaviti da destabillizuju region i da nalaze inspiraciju u neadekvatnom odgovoru medjurodne zajednice, čije strpljenje isprobavaju u posljednjih 15 godina.

Silajdžić je takodje kazao da se, uz pomoć medjunarodne zajednice, relativno brzo završio proces obnove BiH, s obzirom na nivo razaranja, ali da se izgradnja razorenog društva pokazala mnogo težom.

Predsjednik Predsjedništva je, medjutim, uvjeren kako je napredak neuzaustavljiv i nada se da će "preodstojeće ustavne promjene postaviti osnove za nove generacije da premoste podjele".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE