• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Troškovi života sve veći

Ukupni troškovi života u BiH u prvoj polovini ove godine veći su za 1,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pišu "Nezavisne novine".

 Troškovi života sve veći Izvor: MONDO

Kada su u pitanju zemlje u okruženju, najveći rast troškova života je zabilježen u Mađarskoj, a troškovi življenja najmanje su porasli u Hrvatskoj, rezultati su monitoringa ekonomskih trendova koji je pripremio Fond za razvoj ekonomskih nauka (FREN) iz Srbije, prenose "Nezavisne novine" u izdanju za ponedjeljak.

U bh. udruženjima za zaštitu prava potrošača tvrde da su cijene troškova života mnogo više nego što je to navedeno u monitoringu.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH, je kazao da su ukupni troškovi života, uključujući hranu, komunalije, zdravstvo, obrazovanje i sve ono što se u toku jednog mjeseca plaća, još veći nego što je pokazao navedeni monitoring.

"Samo brašno i ulje su poskupjeli za 50 odnosno za 30 do 40 odsto. Isto tako za sezonske proizvode koji bi u avgustu i septembru trebali biti najjeftiniji, nisu uopšte snižene cijene već su na nivou aprilskih i majskih, što se nikada do sada nije desilo i što momenatlno utiče na povećanje troškova u odnosu na prethodnu godinu", kazao je Lakota.

Prema njegovim riječima, još jedan fenomen vezan za ovu oblast a primijećen posljednjih godina jeste taj što su cijene luksuznih proizvoda kao što su cigarete ili alkohol izjednačene s cijenama hrane.

"Prije se uvijek znalo da, na primjer, jedna kutija cigareta košta kao i dva kilograma brašna, dok su sada te cijene izjednačene, što znači da naš stanadard bogatim koji mogu sebi da priušte cigarete ili alkohol još ide na ruku, dok su na drugoj starni siroamšni koji ne znaju kako da kupe brašno da bi se prehranili", istakao je Lakota.

On je istakao da stabilnost cijena na bh. tržištu u velikoj mjeri zavisi od toga koliko nekih proizvoda postoji u rezervama.

Murisa Marić, predsjednik Udruženja "Don" za zaštitu prava potrošača iz Prijedora, je kazala da je sigurno da su troškovi života mnogo više povećani nego što je to predstavljeno u monitoringu.

"Prije tri mjeseca je 25 kilograma brašna koštalo 14,7 a sada košta 22 marke. Prema našim procjenama, cijene hrane su više bar za 50 odsto, a kada su u pitanju komunalije sa sezonom grijanja, očekuju se i poskupljenja struje i grijanja", kazala je Marićeva.

Prema njenim riječima, plate radnika nisu povećavane, tako da oni s najnižom platom i penzijom veoma teško mogu da podmire svoje osnovne potrebe.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE